Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander Blakefriedmann Fsg Henryholt HayhouseBastei Luebbe Verlag

The Gentle Parenting Book

Популярната английска авторка на книги за родителството Сара Окуел-Смит предлага на читателите своя най-нов, най-пълен и най-авторитетен текст по темата за отглеждането на бебето и малкото дете. В книгата си „The Gentle Parenting Book” авторката твърди, че при всяко раждане се ражда не само бебето – ражда се и майката в нейната нова роля и тя, също като детето, има нужда от грижа и насърчение, а не от натиск, укори и безброй съвети.
Защо ни е да четем поредната книга за родителството? Помагат ли ни тези книги изобщо (всички сме ги чели, няма какво да се лъжем)? Дали единственият резултат от тях не е генериране на тревожност и болезненото усилие на много жени да бъдат „идеалните майки”? Според Сара Окуел-Смит тези въпроси са реторични. Затова тя се въздържа да дава директни съвети и нейната философия се опира на две основни постановки. Първо, всяка майка трябва да търси активно подкрепата и помощта на други жени (най-вече майки) – мрежа от такива контакти й гарантира достъп до колективната женска мъдрост и инстинкти, така пренебрегвани и потискани днес. Второ, според авторката всяка майка трябва да се научи да разчита на майчинския си инстинкт, тъй като той е най-важният помощник при грижата за собственото й дете, независимо от възрастта му.
Авторката разделя книгата си на няколко основни дяла, като всеки от тях коментира както най-често срещаните проблеми при децата, така и проблемите, възникващи у майките – физически и емоционални – с цел да получат и те помощ и да бъдат също здрави, спокойни и адекватни в новата си роля. Първата голяма глава в текста е посветена на бременността и раждането. Три по-малки глави проследяват първата годинка на детето по месеци. Следва глава за малкото дете: от една до четири години, където грижата за физиологичните нужди се измества от проблемите с емоционалното развитие, дисциплината и възпитанието. Последната част от книгата е посветена на децата в предучилишна възраст и залага на постигането на максимална самостоятелност на детето, съобразно уменията му.
Сара Окуел-Смит е майка на четири деца, завършила е психология и е лицензиран хомеопат и дула. Занимава се професионално със ситемата Gentle Pаrenting, изнася лекции и поддържа сайта GentleParenting.co.uk, която има огромен успех.

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown Regal literary Penguin  Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur