Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary Madeleine Milburn Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

The Gentle Parenting Book

Популярната английска авторка на книги за родителството Сара Окуел-Смит предлага на читателите своя най-нов, най-пълен и най-авторитетен текст по темата за отглеждането на бебето и малкото дете. В книгата си „The Gentle Parenting Book” авторката твърди, че при всяко раждане се ражда не само бебето – ражда се и майката в нейната нова роля и тя, също като детето, има нужда от грижа и насърчение, а не от натиск, укори и безброй съвети.
Защо ни е да четем поредната книга за родителството? Помагат ли ни тези книги изобщо (всички сме ги чели, няма какво да се лъжем)? Дали единственият резултат от тях не е генериране на тревожност и болезненото усилие на много жени да бъдат „идеалните майки”? Според Сара Окуел-Смит тези въпроси са реторични. Затова тя се въздържа да дава директни съвети и нейната философия се опира на две основни постановки. Първо, всяка майка трябва да търси активно подкрепата и помощта на други жени (най-вече майки) – мрежа от такива контакти й гарантира достъп до колективната женска мъдрост и инстинкти, така пренебрегвани и потискани днес. Второ, според авторката всяка майка трябва да се научи да разчита на майчинския си инстинкт, тъй като той е най-важният помощник при грижата за собственото й дете, независимо от възрастта му.
Авторката разделя книгата си на няколко основни дяла, като всеки от тях коментира както най-често срещаните проблеми при децата, така и проблемите, възникващи у майките – физически и емоционални – с цел да получат и те помощ и да бъдат също здрави, спокойни и адекватни в новата си роля. Първата голяма глава в текста е посветена на бременността и раждането. Три по-малки глави проследяват първата годинка на детето по месеци. Следва глава за малкото дете: от една до четири години, където грижата за физиологичните нужди се измества от проблемите с емоционалното развитие, дисциплината и възпитанието. Последната част от книгата е посветена на децата в предучилишна възраст и залага на постигането на максимална самостоятелност на детето, съобразно уменията му.
Сара Окуел-Смит е майка на четири деца, завършила е психология и е лицензиран хомеопат и дула. Занимава се професионално със ситемата Gentle Pаrenting, изнася лекции и поддържа сайта GentleParenting.co.uk, която има огромен успех.

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown Regal literary  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo