Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

20-23.04.09 - ПАНАИР НА КНИГАТА В ЛОНДОН

В периода 20-23-ти април 2009 в Лондон, в изложбения център `Earl’s Court` се сьстоя ежегодният международен панаир на книгата. Общият брой участници и бизнес-посетители в него надхвърли 25 000 в сравнение с около 23 000 през 2008. Може би затова BOOKSELLER излезе с оптимистична статия `Лондон блести в трудни времена`. Дори и броят на участниците от USA и Австралия да не се бе увеличил (поради по-скъпите полети), европейското книгоиздаване беше представено много по-широко. Въпреки очакванията, че и в агентския център, където се продават международни права на автори и книги, ще бъде по-спокойно от обикновено, там също се оказа много напрегнато. Каръл Блейк от агенция BLAKE FRIEDMANN сподели. `И четиримата делегирани агенти сме много заети. Имаме срещи плътно на всеки 30 минути, този панаир е изключителен успех за нас`.

За много англоезични книгоиздатели и агенти Лондонският панаир е почти толкова важен, колкото и Франфуртският, а с течение на времето може да се окаже дори по-важен. Главният редактор на JOHN MURRAY - издателско подразделение на групировката HODDER, заяви, че те ще изпратят във Франкфурт през есента на тази година по-малко редактори от обичайното и в бъдеще сигурно ще се концентрират върху Лондон.

Тази година автори на всеки от трите дни бяха съответно: JAMES PATTERSON - бестселъров автор на трилъри, VIKRAM SETH, съвременен индийски романист и поет, PRUE LEITH, авторка на кулинарни книги и книги за начин на живот. Тема на панаира беше ИНДИЯ И НЕЙНАТА СЪВРЕМЕННА КУЛТУРА И КНИГОИЗДАВАНЕ. Гостуващите писатели от Индия бяха над 40. Друга интересна особеност на тазгодишния панаир беше специалната грижа, която организаторите бяха положили, за да свържат книгоиздатели и носители на авторски права с филмови и телевизионни продуценти. Това се случи в рамките на специална платформа – BOOKS TO FILM AND TV, която имаше своя програма. В последния ден от панаира обръщение към участниците и покана да го посетят пак отправи Лондонският кмет Борис Джонсън.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo