Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

21.07.2010 - Електронните книги и защитата на авторското право

Практически всички български издателства напоследък живо се интерсуват от възможността да издават и продават електронни книги. В отговор на този интерес ви предлагаме актуална информация, координирана с нашите контрагенти в чужбина.

Търсенето на електронни книги по света се увеличава, особено с пускането на пазара на разнообразни нови четящи устройства е-readers, tablets, smartphones. Всеки автор е заинтересуван творбите му да бъдат разпространявани и в електронен формат и е готов да преговаря за продажба на електронните права върху своето произведение с подходящ издател. Желателно е това да е издателят на хартиената книга. Тогава към основния договор се подписва Анекс за електронни права. Това е съвсем различен вид права, той се договаря отделно и стойността на тези права се калкулира по различен начин. Авторът обикновено настоява за хонорар от 25% от цената на всеки “свален” или прочетен в “стрийминг” файл. Този хонорар се изплаща веднъж на всеки 4 или 6 месеца. Аванс при сключване на договора не се изисква. Но договорите за електронни права са със срок не по-дълъг от 2 години, след това се преподписват, като условията се предоговарят. Освен това издателите се задължават да не ограничават дигиталното използуване само до един формат, те трябва да направят файла достъпен за всички четящи ускройства: е-readers, PC-s and Mac-s, laptops, tablets, smartphones.

Освен от съответния хонорар, авторът, чиито интереси ние защитаваме, се интересува и от това по какъв начин неговият текст ще бъде защитен от незаконно посегателство и пиратско разпространение. Издателят е длъжен да използува сигурен и международно признат софтуер за DRM (Digital Rights Management или защита на дигитални права), който също се заплаща и присъства като такса при всеки изтеглен файл. В България вече има фирми, които предлагат системи за криптиране, съхранение, защита и дистрибуция на издания в електронен вид. Софтуерът за DRM, който те използуват, е вносен продукт. Той защитава файла и го предлага на издателя в криптиран вид.

Дотук станаха ясни две пера, които определят цената на електронната книга. Но има още няколко, които трябва да се имат предвид. Естествено, те са стойността на превода и електронната обработка на текста в съответните формати, както и търговската отстъпка за електронната платформа, дистрибутор на електронното издание. Тази отстъпка обикновено е много по-висока от отстъпката при обикновената дистрибуция. Всичко това иде да покаже, че макар и много по-ниска от тази на хартиената книга, цената на електронното издание няма как да бъде съвсем символична. Световната практика е наложила цени от порядъка на 60% от цената на хартиената книга в твърда, и после – в мека корица.

Много млади българи са вече готови да ползуват електронно съдържание и да платят за него. Интересът към електронните книги е тук и няма да си отиде, той само ще се развива в предвидими и непредвидими в момента посоки.

Ако беше усетена световна стагнация в книгоиздаването, то тя се дължи колкото на рецесията в икономиката, толкова и на разместване в пластовете на търсенето. Продажбата на електронно съдържание расте със средно 4-6% на година в развитите пазари. Двигател на това търсене са младите, динамични граждани на света, които активно изполузат най-новите технологии и мислят екологично. Макар някои изследвания да показват, че част от ценителите на хартиената книга също лесно преминават към новите дигитални формати, което чувствително се отразява на традиционния пазар.

Процедурите и технологиите за продажба на електронно съдържание у нас все още не са установени и канализирани. Но много скоро това положение ще се промени. Ние сме готови да сътрудничим на всички издатели, които имат волята и амбицията да се включат в този процес.

 

Каталина Събева, Директор
Литературна агенция АНТЕЯ, София

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo