Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ ЩЕ ПРЕОБЪРНЕ КНИГОИЗДАВАНЕТО С ГЛАВАТА НАДОЛУ

На 2-ри юни 2023 Publishers Weekly публикува статия на Тад Маkелрой с емблематичното заглавие ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ ЩЕ ПРЕОБЪРНЕ КНИГОИЗДАВАНЕТО С ГЛАВАТА НАДОЛУ.

Материалът е изключително добре написан и интересен за четене! И може да се окаже много полезен!  Препоръчваме ви го горещо. Eто линк към оригинала:

 А ето и няколко кратки цитата от статията:

Последното поколение Изкуствен Интелект ще промени играта. И това е не е бавна, постепенна или частична промяна. Той ще промени всичко! И ще го направи бързо, плашещо бързо!

Ако заявиш, че един ден всички коли ще са на автопилот, някой веднага ще възрази, че това никога няма да се отнася за Формула едно. Съгласен! Но тук не говорим за Формула едно в книгоиздаването. Говорим за доброто старо книгоиздаване, за книгите, които хората ще приемат, които ще купуват и които в крайна сметка ще четат… Призовавам ви сериозно да преосмислите онези полета, в които човешкият принос (естественият интелект) би създал добавена стойност, достатъчна, за да оправдае свръхусилията в инвестирано време и средства.

Дали се съмнявам, че ще има фантастични корици и оформления от талантливи дизайнери? Разбира се, че ще има! Ние ще продължаваме да попадаме на нови книги на лавиците в книжарниците и, очаровани от визията им, ще си кажем: не, няма как тази картина да е създадена от изкуствен интелект. И понякога ще бъдем прави.

Ако се опитваме да оценим всички възможности през призмата на наближаващия Chat GPT апокалипсис, ще ни е трудно да видим огромните позитивни перспективи, които той създава... Моят подход към това е по-скоро либертариански. Човек може да види опасностите от една нова технология, ако преди това напълно е прозрял и осъзнал всички възможности, които тя предлага...

“Това е най-голямата промяна, която залива книгоиздаването от създаването на печатарската преса”: това е банално старо клише, което се опитва да опише мащаба на днешните иновации в книгоиздаването. Но дали това наистина е Голямата Революция? На последната конференция на PageBreak миналата есен Тим О’Рейли заяви: “…намираме се в точка, в която се чувствам точно така, както се чувствах , когато беше открита WorldWideWeb през 1992” и продължи дръзкото си изказване: “Това е поне толкова трансформиращо , колкото бяха VisiCalc, компютърът и уеб браузърът”.

Знаем как е бил преобразен светът след откритието на печатарската преса. Как ли ще изглежда книгоиздаването, когато генеративният Изкуствен Интелект бъде напълно приложен в настоящите операции по създаването на една книга? Как ще се промени самото четене,  когато на всички въпроси Chat GPT ще може да отговори веднага и все по-добре чрез своите функционалности. А  какво ще се случи, когато той се научи да създава истории, които доставят естетическа наслада и интелектуално удоволствие?

Не, не потръпвам при тази мисъл. Това всъщност е нещо много вълнуващо.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo