Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

COVID-19 и non-fiction литературата. Миналото е чужда страна

В изданието на „Publishing Perspectives” – онлайн бюлетинът с глобалните трендове в книгоиздаването – от 31-ви август Ричард Чаркин, един от най-интересните британски анализатори, има хубава статия със заглавие: COVID-19 и non-fiction литературата. Миналото е чужда страна”.

Споделените идеи в статията са много интересни, затова си позволяваме да ви предложим няколко откъса от нея.

„Най-напред бързам да подчертая, че изненадите са на всяка крачка и само глупак би дръзнал да предвижда какви ще бъдат предстоящите трендове в книгоиздаването, но един от редакторите на „Publishing Perspectives” ме помоли да споделя своето мнение, така че ето я и моята прогноза.

Грижата за здравето е първостепенна

Здраве

Позакъснялото осъзнаване, че здравето действително има значение, със сигурност ще мотивира правителствата да приоритизират здравната грижа, общественото здраве и адекватната комуникация с обществеността.

Допускам, че ще нарасне търсенето на достоверна и достъпна информация – както в хартиен, така и в електронен формат – известна доскоро под жанровото определение „популярна медицина”.

Освен това ще станем свидетели на засилване и задълбочаване на научните изследвания в областта на заразните болести и епидемиологията, последвано от значително увеличаване на броя на общодостъпните публикации по темата. Границата между популярната, професионалната и тясно специализираната научна медицинска литература ще се стопи, тъй като все повече хора ще искат да знаят максимума за собственото си здраве, а и все повече професионалисти ще осъзнават нуждата да излязат извън тесните рамки на професионалната си общност.

Психологическо здраве и покой на духа

Преди няколко години наблюдавахме „бум” на книгите за съзнателното живеене и „mindfulness”. Модата им малко или много отмина, но днес COVID-19 накара хората отново да се съсредоточат върху това, което е наистина важно отвъд богатството и физическия комфорт.

В днешните несигурни времена хората ще се обърнат към книги за щастието, за неутрализирането на стреса, за самопознанието, емпатията и междучовешките отношения. „Съзнание, тяло, дух” ще се оформи като основен жанр.

Религия

Докато обществото се адаптира към предизвикателствата на днешния ден, хората търсят опора във фундаментите на цивилизацията, важно място сред които заема вярата в Бог.

Библията вече не се продава както преди, но аз искрено завиждам на издателите, инвестирали в книги за исляма, хиндуизма, будизма, юдаизма, християнството или други религии. В момента се извършва преход от епоха на агностицизъм и атеизъм към епоха на идеологии и доктрини около преоткриването на фундаментални знания.

Бизнес

Книгите за бизнес също ще преминат през известна адаптация и от наръчници по увеличаване на печалбите ще се превърнат в съветници за това как да се справим с новата „работна реалност” на всички нива: дистанционен труд, социална изолация, натиск от страна на правителствата за по-високи данъци.

Несъмнено това са редица сериозни предизвикателства, които не се изчерпват с това какво да публикуваме, но и повдигат въпроса как да публикуваме в бъдеще...

Не на последно място: два евъргрийн жанра – политика и биографии

Несъмнен евъргрийн жанр са звездните биографии, но интересът към тях също е на приливи и отливи. Спомням си една Коледа, когато осем от десетте топ бестселъра в Англия бяха биографии на звезди. Напоследък обаче само изключителни мемоари като „Me” на Елтън Джон (издадена през 2019) успяват да възвърнат вложените в тях инвестиции.

В момента в англоговорящия свят се наблюдава неутолима жажда за заглавия за политика, политически скандали и расова проблематика. Подозирам, че това търсене ще продължи още доста време, докато светът се адаптира окончателно към новата действителност.

На финала ще споделя една мъдрост, която съм научил от дядовците си: по-важно е да си първият, отърсил се от определена мода, отколкото първият, увлякъл се по нея.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo