Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Международен панаир на книгата Лондон 2018: ден първи

Добрият стар Лондон ни посрещна. Все същият. В хотелчето „Crown & Sceptre” ни поздравиха с „Hello, darling, how are you!”  Сградата и кръчмичката на партера са поне на 200 години!

И от толкова и повече градът е гъмжило от хора, раси, облекла и езици, малки чаровни магазинчета, ресторанти с най-екзотични кухни.
Но това е само на повърхността – чаровната зареждаша усмивка на Лондон. В сърцето на този град  е една индустрия, която съчетава в себе си най-доброто от английския характер – любознателност, изследователски дух, творчество и нюх и умение да продаваш и правиш бизнес: това е книгоиздателската индустрия.  

Всяка година лондонският международен Панаир на книгата – стартирал през 1971 година като малко изложение на книги за библиотекари – е все по-голям! Прекрасната, построена оше от кралица Виктория изложбена зала „Олимпия”, пропускаша изобилна дневна светлина в огромните си, но уютни помещения, е достроена и модернизирана специално за този панаир! Сега има работещи три етажа, а на последния се намира необозримо големият агентски център. Там масите са повече от шандовете на изложителите и работят агенти практически от целия свят. И все пак: това е типичен англосаксонски модел на бизнеса в книгоиздателската индустрия, който и в момента процъфтява. Особено днес, когато има толкова много други атрактивни начини да се прекара свободното време, вместо с книга в ръка.

Впечатлението ми от пырвия ден на изложението е, че‎ с широко разгърнато разнообразие в издателските профили, смели експерименти, умни и интересно поднесени книги, атрактивни поредици за децата книгоиздазтелската индустрия  в тази страна е в отлично здраве и прекрасно настроение! И това се отразява на целия свят.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo