Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

SMALL BUT SMART. Post Frankfurt: нови издателства и агенции в портфолиото на "Антея"

Така ласкателно един от новите агенти, които агенция „Антея” започва да представлява, определи българския пазар днес. И е прав. Нашият пазар се отличава от голяма част от европейските пазари именно с тези две свои качества. Твърде малък за рискови експерименти и твърде интелигентен за литература, която определяме като масова и откровено комерсиална. В този пазар напоследък се вляха големи групи млади образовани градски читатели, които са склонни да инвестират в талантливо написани книги. Затова той има нужда от различната, ярко съвременна, силна и искрена, вълнуваща и свежа книга и като послание, и като стил. Разбира се, вече има много примери за такива попадения, както fiction, така и non-fiction. Има нужда също от стоплящи сърцето истории – измислени и реални. И все повече от сериозни, нови идеи от всички области на живота, които да провокират мисленето и имат потенциала да подобрят живота ни.
В търсене на тези свръхсъвременни нови книги, на току-що изминалия франкфуртски панаир „Антея” установи и затвърди контакта си с интересни нови издателства и агенции като:

Каталунската агенция Sandra Bruna – с тях работим вече повече от година. За този период успяхме да наложим на българския пазар имената на нови автори – особено мотивационни.

Издателство „АСТ”, Русия – най-големият руски издателски концерн с изключително разнообразен каталог: практически non-fiction и най-популярния fiction на Русия.

Zeitgeist Media – международна агенция, базирана в Брюксел, специализираща в иновативни теми и проекти, YA и експериментални романи;

Elcost International Literary Agency – престижна руска литературна агенция, базирана в Барселона, която представлява за света такива автори като Андрей Битов, Людмила Улицка, Юрий Буйда, Иля Еренбург, Юрий Фелштински, Юрий Лотман, Виктор Шкловски и Елена Ржевска.

Oxford University Press, с които вече ще работим ексклузивно и които държат правата на водещи имена в областта както на хуманитарните, така и на точните науки. Най-характерно за авторите на Oxford University Press е, че умеят да пишат живо и достъпно.

Bloomsbury Academic – отново каталог с ярки и интересни академични автори, които пишат атрактивно за широка читателска аудитория.

Macmillan Children’s Books Англия – водещ издател в модерния тип илюстрация за съвременни деца.

Vivat Publishing – иновативен издател на изключително красиви детски книги от Украйна.

Allied Authors’ Agency – агентите, които държат правата на световния хит “The Peculiar Life of A Lonely Postman” от Denis Theriault;

Разбира се, сътрудничеството ни с водещи американски, английски, германски и руски компании, които вие вече познавате, се задълбочава и разширява. Щастливи сме, че нашите традиционни партньори предлагат толкова силни нови книги, отговарящи на интересите на нашия пазар в момента.

И за да обобщя богатите си впечатления от тазгодишния франкфуртски панаир на книгата, нека да завърша с наблюдението, че печатната книга стои много стабилно на всички пазари и нейните продажби леко растат. Силен ръст бележат и аудиокнигите. Тези два тренда идват да ни подскажат, че читателите и „слушателите” на книги са особена порода хора, която цени преживяването offline – където може да се отдалечи от шеметния поток на дигиталния свят, който ни заобикаля, и да прекара време в общуване с любим автор, и то чрез материята на хартията и мастилото. Читателите, които знаят, че “offline is the new luxury”, стават все повече и изглеждат готови да инвестират в развиващи и обогатяващи книги, противно на очакваното, че печатната книга няма шанс на фона на толкова много безплатни предложения за четене. Но на тези читатели им е все по-трудно да се ориентират в морето от нови и нови книги, защото явно и писателите стават все повече. Затова професионалисти, които днес инвестират в бизнес за подбор и тематични препоръки на книги на различни читателски форуми и групи – или, с други думи, в курирането на книжно съдържание – със сигурност ще спечелят утре!

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo