Да пренапишем света! Награда за Кели Барнхил

Уважаеми колеги,

С голяма радост бързаме да ви споделим, че Кели Барнхил - една от представляваните от агенция "Антея" - авторки, е спечелила тазгодишния Newbury Medal за детско-юношеска литература за романа си "The Girl Who Drank The Moon". Към момента романът е лицензиран за 32 езика, а филмовата му версия предстои да се появи скоро на големия екран.

Сигурни сме, че за вас ще бъде удоволствие да прочетете прекрасната реч на Кели, произнесена на церемонията по награждаването. В нашата новина ви представяме само един кратък откъс, а цялата реч можете да видите ТУК.

"Като малка бях самотно дете, тревожно дете, натоварено с бремето на фалшивата история за моето Аз, която сама на себе си разказвах и внушавах. Отне ми много време да разбера как да подкопая този разказ и да го разруша. Като хора на книгата, всички ние сме майстори в рушенето на внушенията. Знаем, че книгите ни учат как да прекрачваме границите, как да търсим истината, как да слушаме другите и да осъществяваме връзка с тях, как да анализираме и да разбираме. С помощта на книгите ние ставаме нещо повече от самите себе си. Книгите ни помагат да открием в себе си множество гласове. Често казвам, че четенето е акт на радикална емпатия, и искрено го вярвам, но смятам, че и съкратената версия на това твърдение също е вярна. Четенето е радикален акт, точка. Точно затова всяко дете заслужава библиотека, претъпкана с радикални четива – с книги, които разширяват хоризонтите, които ни облагородяват, книги, които ни напомнят да бъдем храбри и дръзки, и добри, и почтени. Книги, предизвикващи ни да се опълчим срещу разказите на нашата култура, които изкривяват, които разделят, които ни внушават лъжи за самите нас, и да ги разбием, да надникнем във вътрешността им, да анализираме съставните им части и, в края на краищата, да напишем нещо ново. Да разкажем нова история. Да пренапишем света".

Кели Барнхил