Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Да пренапишем света! Награда за Кели Барнхил

Уважаеми колеги,

С голяма радост бързаме да ви споделим, че Кели Барнхил - една от представляваните от агенция "Антея" - авторки, е спечелила тазгодишния Newbury Medal за детско-юношеска литература за романа си "The Girl Who Drank The Moon". Към момента романът е лицензиран за 32 езика, а филмовата му версия предстои да се появи скоро на големия екран.

Сигурни сме, че за вас ще бъде удоволствие да прочетете прекрасната реч на Кели, произнесена на церемонията по награждаването. В нашата новина ви представяме само един кратък откъс, а цялата реч можете да видите ТУК.

"Като малка бях самотно дете, тревожно дете, натоварено с бремето на фалшивата история за моето Аз, която сама на себе си разказвах и внушавах. Отне ми много време да разбера как да подкопая този разказ и да го разруша. Като хора на книгата, всички ние сме майстори в рушенето на внушенията. Знаем, че книгите ни учат как да прекрачваме границите, как да търсим истината, как да слушаме другите и да осъществяваме връзка с тях, как да анализираме и да разбираме. С помощта на книгите ние ставаме нещо повече от самите себе си. Книгите ни помагат да открием в себе си множество гласове. Често казвам, че четенето е акт на радикална емпатия, и искрено го вярвам, но смятам, че и съкратената версия на това твърдение също е вярна. Четенето е радикален акт, точка. Точно затова всяко дете заслужава библиотека, претъпкана с радикални четива – с книги, които разширяват хоризонтите, които ни облагородяват, книги, които ни напомнят да бъдем храбри и дръзки, и добри, и почтени. Книги, предизвикващи ни да се опълчим срещу разказите на нашата култура, които изкривяват, които разделят, които ни внушават лъжи за самите нас, и да ги разбием, да надникнем във вътрешността им, да анализираме съставните им части и, в края на краищата, да напишем нещо ново. Да разкажем нова история. Да пренапишем света".

Кели Барнхил

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo