The Big Book of Pregnancy Nutrition

Смело можем да определим тази книга като единствения наръчник за здравословно хранене, което всяка жена трябва да има както по време на бременността си, така и през първите месеци от свъместния живот с бебето. Това е „The Big Book of Pregnancy Nutrition“ от американската деитоложка, специалистка по органично хранене и майка на две деца Стефани Мидълберг.

Когато жената открие, че е бременна, веднага бива засипвана със съвети какво не трябва да прави по време на бременността. Онова, от което тя обаче има истинска нужда, е практичен списък с нещата, които да прави, за да се чувства възможно най-уверена и силна през деветте месеца. Разбира се, храненето е един от основните въпроси, които тогава излизат на дневен ред. Точно такъв справочник се е заела да напише Стефани Мидълберг: „The Big Book of Pregnancy Nutrition“ е достъпен, ясен и приятелски написан наръчник за най-доброто, което бъдещата майка може и трябва да получи преди и непосредствено след раждането.

Книгата покрива всички важни аспекти на храненето на бременната: от необходимите витамини и хранителни добавки до истинските храни, които не само да доставят най-ценните хранителни вещества за майката и бебето, но и облекчават и дори напълно предотвратяват едни от най-неприятните странични ефекти от бременността: киселините, гаденето и запека. Към книгата са включени и много рецепти с достъпни продукти, които могат да се приготвят бързо, а самите ястия – да се замразяват, за да се облекчи ежедневието на бременната жена и родилката.

Освен с бъдещата майка, рецептите в книгата са силно съобразени и с бебето: продуктите и начинът на приготвяне са подбрани така, че да гарантират правилното развитие на чревния микробиом и имунната система на бебето. В отделна глава на книгата е подробно обяснено как правилното хранене през бременността може да облекчи самото раждане, а след това – да подпомогне производството на кърма и кърменето.

Стефани Мидълберг притежава магистърска степен по клинично хранене и диететика. Авторка е на две книги за органичното хранене на бебето и малкото дете, работи като експерт по хранене в различни медии, често е канена в това си качество в множество телевизионни предавания. Живее в Бруклин със съпруга си и двете си деца.