The Eyes and the Impossible

През лятната ваканция няма как да пропуснем да ви представим и един детски роман – „The Eyes and the Impossible“ от световноизвестния и награждаван автор Дейв Егърс с илюстрации от удостоения с почетната награда „Калдекот“ детски художник Шон Харис. Обемът на книгата е около 250 страници, с множество илюстрации, предназначен е за читатели във възрастовия диапазон от 5 до 9 години. Романът е публикуван през май 2023 и към момента е лицензиран на 13 езика.

Йоханес е свободно куче, което живее в огромен крайморски парк. Неговата задача е да бъде Очи там: да наблюдава всичко, което се случва в парка, и да докладва за него на Старейшините – три прастари бизона. Приятелите на Йоханес – чайка, енот, катеричка и пеликан – работят с него като Помощник-Очи: наблюдават хората и животните в парка, следят за взаимодействията помежду им и се грижат Равновесието никога да не бъде нарушавано.

На хоризонта обаче се очертават сериозни промени. В парка пристигат все повече хора, сред които и Проблемните Пътешественици. Започва строежът на колосална сграда, изпълнена с множество странни и заплашителни правоъгълници. Да не забравяме и козите – огромното количество кози, които се появяват сякаш от нищото, а заедно с тях се появява и едно шокиращо разкритие, което ще промени живота на Йоханес завинаги.

Това е история за приятелство, красота, свобода и за умението да тичаш ама наистина много бързо! „The Eyes and The Impossible“ учи читателите от цял свят и на всякаква възраст да гледат на света по един съвършено нов начин.

Дейв Егърс е автор както на романи за възрастни, така и на още 4-5 детски книги. Носител е на множество литературни награди и на награди, определени от читателската и зрителската му аудитория, както в Европа, така и в Америка.

Шон Харис е изключителен майстор на реалистичната класическа детска илюстрация, също носител на множество награди в своята сфера. Тандемът му с Дейв Егърс създава една изключително атрактивна и оригинална книга, подходяща както за малки читатели, така и за техните родители.