Nothing to Fear

„Nothing to Fear“, Julie McFadden

„Името ми е Джули. Аз съм медицинска сестра, работила съм в реанимация, после дълги години в хоспис. Всеки ден общувам с хора, които са близко до смрътта, и с техните семейства. Пиша тази книга, защото искам да променя начина, по който гледаме на смъртта и умирането“.

С тези прости думи започва книгата на Джули Макфадън. Преди да я напише, тя споделя мислите си за дълъг период от време с феновете си в Ticktock, които постепенно стават милиони...

От своя личен опит, пречупен през чисто човешката й нагласа и висока чувствителност, Джули разпръсва табуто за това да се говори за смъртта. Тя я коментира смело, състрадателно и с много ведро чувство като постепенно ни убеждава, че наистина няма от какво да се боим. Подрежда изложението си в 11 глави с някои от следните заглавия:

- Дарът на спокойната смърт

- Смъртта не е мръсна дума

- Как помага хосписът

- Съвети към умиращите

- Съвети към хората, които се грижат за тях

- Смърт и достойнство

- Тъгата

- Няма от какво да се страхуваш

Най-великите книги на човечеството от Древността са били посветени точно на този преход, но после изведнъж животът обсебва хората като опиат и те сякаш забравят и не желаят да мислят за смъртта. А темата е важна. И трябва да си доста подготвен – най-малкото мислите ти трябва да са подредени. Затова книгата на Джули Макфадън е толкова важна, защото тя прави опит да помогне на читателите си да придобият правилната нагласа. И неслучайно веднага след излизането си книгата влезе в бестселър листата на „New York Times“ за нехудожествена литература!