A Day in the Life of Abed Salama

Този месец няма как да не насочим вашето внимание специално към книгата носител на тазгодишната награда „Пулицър“ за General Non-fiction: “A Day in the Life of Abed Salama” от Нейтън Трал. Заглавието вече е лицензирано на 18 езика и е обявено за книга на годината за 2023 от издания като „The New Yorker“, „The Economist“, „Time“, „The New Republic“, and „The Financial Times“. Силно актуална, книгата тръгва от една потресаваща трагедия в покрайнините на Йерусалим и във времевата рамка на един-единствен покъртителен и напрегнат ден разказва за вечния конфликт между Палестина и Израел, който намира „фронт“ в сърцето на един готов на всичко баща.

Петгодишният Милад Салама заминава безкрайно развълнуван със съучениците си на еднодневна екскурзия в покрайнините на Йерусалим. Още преди обяд обаче баща му, Абед Салама, е известен, че ученическият автобус на сина му е претърпял тежка катастрофа и, силно разтревожен, бащата се втурва към мястото на инцидента. Там заварва пълен хаос: децата са откарани в различни болници – както в Йерусалим, така и на Западния бряг, други са изчезнали, а трети не могат въобще да бъдат идентифицирани. Абед поема на тежка одисея, за да узнае съдбата на сина си. Освен най-страшния кошмар за всеки родител, за Абед мисията му се превръща в лабиринт от физически, емоционални и бюрократични пречки, почти невъзможни за преодоляване от него, тъй като е палестинец. Той и синът му живеят от погрешната страна на стената, отделяща Западния бряг, личната му карта не му осигурява пропуск пред военните пунктове, документите му не разрешават дори да бъде допуснат в град Йерусалим. Заедно с борбата на Абед читателят проследява и сърцераздирателните истории на още неколцина израелци и палестинци, които се преплитат по най-неочакван начин.

Нейтън Трал живее в Йерусалим и е посветил целия си живот на израелско-палестинския конфликт и неговото разрешаване. Негови статии и материали по въпроса са публикувани в „New York Times Magazine“, „The Guardian“, „London Review of Books“ и „The New York Review of Books“. Предишната му книга „The Only Language They Understand: Forcing Compromise in Israel and Palestine“ е лицензирана на 20 езика.