Frank & Red

Сред разнообразието от жанрове, които ви предлагаме този месец, ще включим и дебютния роман на англичанина Мат Койн „Frank & Red“. Това е прекрасно написана и дълбоко човешка история, която ще допадне изключително на почитателите на заглавия като „Човек на име Уве“, „Невероятното странстване на Харолд Фрай“ и „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“. История за самотата, за невероятната сила на приятелството и за това, че топлотата между хората може да се роди при най-неочаквани обстоятелства.

С Франк и Ред нищо не е наред. Франк е мрачен и саможив стар мърморко. Наскоро е изгубил съпругата си Марси и след това се е превърнал буквално в отшелник: почти не напуска дома си и „общува“ единствено с призрака на мъртвата си жена, чиято смърт няма сили да преодолее. Отчуждил се е напълно и от приятелите си, и от сина си, и от непрекъснато променящия се свят навън. Докато в съседната къща не се нанася Ред.

Ред е на шест години и се бори със свои трудности. Майка му тъкмо е приключила тежък развод, който детето все още не е преодоляло. Фактът, че двамата са се преместили в другия край на града, никак не допринася за спокойствието на Ред, да не говорим за новото училище, новите съученици и един ужасяващ побойник, който не му дава мира.

От момента обаче, в който русата главица на Ред изниква над оградата, която разделя двора им от този на Франк, между двамата се ражда едно невероятно приятелство. Приятелство, което им вдъхва надежда и преобръща живота им завинаги.

Мат Койн е роден и израсъл в Шефийлд, работил е какво ли не през живота си, докато успее за завърши английска филология в университета в Манчестър, където защитава и дисертация на тема „Феминизмът в модерната френска литература“. След раждането на сина си печели огромна популярност онлайн с блога си за проблемите на младите и объркани родители. Днес отново живее в Шефийлд със семейството си, а „Франк & Ред“ е първият му роман.