Hyperefficient

В нашия списък с препоръки този месец е и една много практична и полезна книга: „Hyperefficient“ на британската лекарка доктор Миту Сторони. Показателното подзаглавие „Достъпни методи за оптимизация на мисленето, които ще преобразят начина ви на работа“ ведната насочва към точния жанр: научно обоснован, но много ясен и достъпен справочник със съвети за това как да накараме мозъка и съзнанието ни да работят с оптимална ефективност.

Позитивно и приятелски написана, книгата на доктор Сторони помага на читателите да се ориентират успешно във високоскоростните промени в съвременния дигитален свят и предизвикателствата, които той поставя пред начините ни на работа. Подкрепен с данни от множество нови интригуващи научни изследвания, „Hyperefficient“ е полезен наръчник, който помага да „обучим“ мозъка си да обработна информацията по-бързо, по-ясно и така да постига максимални резултати.

В отделни глави доктор Сторони описва различните „скорости“, на които работи мозъкът – бавна, средна и висока – и обяснява как те подхождат идеално за различните типове мисловна дейност. Книгата ни учи как съзнателно да превключваме от една „скорост“ на друга така, че да вършим продължителна умствена работа ефективно и без усилия. Доктор Сторони въоръжава читателите с „инструменти“, които да настройват мозъка на различна „вълна“, например: обмисляне на сложни задачи, креативност, концентрация, търсене на решения, авторефлексия и други.

Съветите от книгата могат да се прилагат успешно както в работна среда, така и при решаването на предизвикателствата на ежедневието и в личния живот.

Доктор Миту Сторони е завършила медицина в Кеймбридж и е специализирала невро-офталмологична хирургия в Националната болница по неврология и неврохирургия в Лондон. Занимава се активно в невронаука и контрол на стреса. В момента живее в Люксембург, а първата й книга – „Stress-Proof“ – е лицензирана на 8 езика.