The Death of Truth

„The Death of Truth“ е новата книга на американския журналист и експерт по онлайн дезинформация Стивън Брил. Тя носи показателното подзаглавие „Как социалните медии и Интернет осигуриха на измамниците и демагозите оръжията, с които да унищожават истината и да поляризират света, и как да променим това“. Авторът се интересува от въпросите как в настоящия свят фактите и споделените истини са изгубили силата да ни обединяват и как сме допуснали изобилието от „алтернативни“ факти, чистопробни измами и конспиративни теории да унищожат доверието ни в институциите, лидерите и легитимните експерти?

Стивън Брил твърди категорично, че нито безрезервното приемане на конспиративните теории, нито насмешката към научната експертиза, нито пренебрежението към емпиричните факти са възникнали случайно. Книгата документирано излага информация за сили и групи хора от Силициевата долина през Вашингтон, та до Москва, които умишлено създават и активно използват хаоса и разделението в света. Представени са решенията, взети на високо ниво в Силициевата долина, за това как в социалните медии да бъдат вградени алгоритми, които да максимизират приходите чрез съдържание, което разделя общественото мнение. Авторът разкрива находчивото създаване на системи за реклама и продажби, които възнаграждават клик-бейт постовете, а прикриват или блокират достоверната информация. А след това проследява как подобни платформи за дезинформация се използват както от обикновени измамници, така и от теоретици на конспирацията, и дори политици.

Авторът документира как най-могъщите противници на демокрацията използват създадените от нея социални медии и инструменти за реклама срещу същата тази демокрация чрез мощни дезинформационни кампании. Несъмнено с все по-силното развитие на изкуствения интелект ситуацията има потенциал да се влоши експоненциално.

В последната част от книгата Стивън Брил предлага и серия от провокативни, но съвсем реалистични мерки, които, ако бъдат предприети, биха могли да обезсилят порива на големите технологични компании към печалба на всяка цена, да тушират настоящата поляризация на обществото и да възстановят взаимното доверие, което ни е нужно, за да живеем заедно.

Стивън Брил е журналист, автор за „Time“, „New York Times“ и „The New Yorker“. Създател и CEO на компания за проследяване на дезинформацията и фактчек „NewsGuard“. Понастоящем живие в Ню Йорк.