The Wildes:A Novel in Five Acts

Много се радваме да ви предложим най-новия роман на известния американски автор на fictionalized true events романи Луи Байар „The Wildes: A Novel in Five Acts“, посветен на историята на семейството на Оскар Уайлд. Тук, както и във всичките си книги, той задълбочено изследва най-съкровените мотиви, чувства и преживявания на героите, които иначе познаваме като реални личности от историята и изкуството. Това превръща романите му в изумително увлекателни пътешествия както в миналото, така и в съзнанието на някои от най-известните исторически фигури.

През септември 1892 година Оскар Уайлд и семейството са на почивка сред идиличната провинция на Норфък. Съпругата на Уайлд – Констанс – има всички причини да бъде щастлива: майка е на двама прекрасни синове, реномето й на защитничка на справедливи обществени каузи й отваря вратите на най-изисканите домове в Лондон, освен това съпругът й е един от най-известните и популярни хора в Англия. Скоро вилата им се пълни с гости, сред които е и младият поет лорд Алфред Дъглас. В разгара на лятото Констанс постепенно започва да осъзнава, че сърцето на съпруга й е далеч от семейството му и че нарастващият еротичен магнетизъм между него и младия лорд заплашва да разруши семейството й.

Историята в „The Wildes“ се завърта около събитията от онова съдбовно лято. Разкриването на аферата на Оскар Уайлд с лорд Дъглас води го осъждането му и хвърлянето му в затвора по обвинение в хомосексуалност, както и до финансовия и емоционален крах на семейството му. Налага се жена му и децата му да заминат в изгнание и да променят имената си, като изборите, правени от бащата, повлияват съдбовно върху живота на синовете му. Събитийната и емоционална наситеност на историята очертава една богата и детайлна историческа картина, сред която изпъква образът на Констанс – умната, смела и храбра героиня в една дълбоко трагична история. Нейната фигура е всъщност във фокуса на вниманието на автора.

Сред романите на Луи Байар е и „Pale Blue Eye“, който миналата година беше изключително успешно екранизиран за Нетфликс, както и още поне десет заглавия в същия жанр, лицензирани на повече от десет езика. Авторът е носител на наградите „Edgar“ и „Dagger“, определен е от критиката за един от най-добрите автори на мистерии. Разказите му се публикувани във всички най-известни периодични издания зад океана.