Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

The Lighthouse and The Little Boat

В първия месец на пролетта с радост представяме на вашето внимание една прелестна детска книжка: „The Lighthouse and the Little Boat“ от американката Кейти Фроули с илюстрации на Бен Мантъл.

Книжката е богато илюстрирана, с твърди корици и с обем 32 страници. Предназначена е за читатели и слушатели на възраст 5+ години.

Книжката разказва непреходната история за това как един мъдър стар крайморски фар се грижи за една малка лодчица и я напътства през бурните вълни на живота.

Големият фар се издигал, висок и силен. Ярката му светлина пазела всички всички кораби и лодки от опасностите на нощното море. Един ден в пристанището се появила малка лодка и фарът се зарекъл да се грижи за нея с всички сили. Лодката обаче ставала все по-дръзка, отдалечавала се все повече в морето, докато един ден фарът спрял да я вижда. Налетяла невиждана буря. Фарът тревожно се взирал през вълните вятъра, за да зърне малката лодка, докато най-сетне я забелязал, измъчена и уморена, как бори да се върне в пристанището. Насочил светлината си към нея и така успял да я спаси.

Красивият и дълбоко лиричен текст на книжката в съчетание с прекрасните класически илюстрации коментира по вълшебен начин връзката родител-дете, подчертавайки един от най-трудните й аспекти: умението на възрастния да пусне детето изпод крилото си и да му позволи да изследва само широкия свят. В същото време книжката напомня, че каквото и да се случи, пътеводната светлина на родителя ще насочва детето и ще му помогне да се прибере у дома.

Кейт Фроули има магистърска степен по английска и американска литуратура и основно работи като преподавател по творческо писане. Живее във Форт Лодърдейл, Флорида със съпруга си и петте им деца. Занимава се активно с писане на детски книжки.

Бен Мантъл е британски аниматор и илюстратор на детски книжки, носител на множество награди за илюстрация на Острова.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo