Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Putting Ourselves Back in the Equation

В началото на ноември 2023 е публикувано задълбоченото изследване в полето на невронауката и физиката, което ви представяме днес: „Putting Ourselves Back in the Equation“ от редактора на списание „Scientific American“ Джордж Мъсър. Авторът е журналист с богат опит в популярната наука, което прави текстовете му освен изключително познавателни, така и напълно достъпни за читателя. В „Putting Ourselves Back in the Equation“ той преобръща начина, по който мислим за човешкото съзнание и за мястото му във вселената и представя човешкото съществуване в съвсем нова светлина.

Целта на науката физика е да обясни онова, което наблюдаваме. Векове наред физиците са убедени, че наблюдението гарантира вярно представяне на обективната действителност и нейните закони. Когато обаче се касае за наблюдение на субатомно ниво, става ясно, че самият акт на наблюдение изменя наблюдавания обект или процес. Същото е валидно и за космологията: представата ни за вселената е неизбежно изкривена от предубедеността на наблюдателя. Следователно постепенно се налага изводът, че преди да обясняват субатомните частици или далечните галактики, учените трябва най-напред да обяснят човешкото съзнание.

Невронауката вече е обяснила подробно и методично структурата на човешкия мозък. Физиката от своя страна се опитва да обясни начините, по които частиците се организират в обектите около нас. Има ли възможност техните открития да дадат обяснение на това как невроните раждат съзнателното съществуване на човека?

Задавайки този и още много въпроси, Джордж Мъсър коментира забележителните взаимовръзки между квантовата механика, космологията и човешкото съзнание. Живото му увлекателно писане е комбинирано с подробно описание на дотисженията на известни учени, работили по тези въпроси. „Putting Ourselves Back in the Equation“ ни показва как „теорията за всичко“ в обективната вселена неизменно зависи от теориите за човешкото съзнание и двете полета фактически се припокриват.

Джордж Мъсър е носител на множество награди като научен журналист, автор на книги и документални материали за авторитетни медии от двете страни на океана. Живее в Ню Джърси със семейството си.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo