Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

The Paleontologist

След панаира във Франкфурт изборът на заглавия е много голям, но ние бързаме да ви обърнем специално внимание върху този атмосферен трилър с мистериозни елементи, защото не се съмняваме, че му предстоят успехи. Издаден точно за Хелоуин миналата седмица, „The Paleontologist“ на американския автор Люк Дюма е смразяваща история за непозната сила, останала скрита за хората милиони години, която отнема живота на всеки, дръзнал да се изпречи на пътя й. Отличен избор за почитателите на добрата криминална история, комбинирана с тайнствен свръхестествен елемент.

Палеонтологът и музеен куратор доктор Саймън Нийли никога не е допускал, че някога ще се върне в Хоторн – родното си градче в Пенсилвания, а още по-малко, че кракът му отново ще стъпи в местния природонаучен музей. В детството му по-малката му сестра Морган, едва на шест години, изчезва безследно именно от този музей, за да не бъде открита никога повече. Стечение на обстоятелствата принуждава Саймън да се върне в Хоторн, където старата вина и болката от неразрешения случай го привличат неустоимо.

Някогашният музей обаче отдавна не е същият – сградата се руши, все още не е отворила след пандемията, а и финансовите затруднения са толкова големи, че може и никога да не отвори. Саймън все пак постъпва на работа там, но докато скита из музейните зали, започва да вижда и чува необясними неща – странни животински звуци, кървави отпечатъци, които нито едно живо същество не би могло да остави… Изглежда така, сякаш в сенките на музея се крие праисторически убиец. Ужасен, че губи връзка с реалността, Саймън се заема да прегледа ръкописните бележки и дневника на предишния куратор и разкрива кървава тайна, датираща отпреди 150 милиона години, която може да даде отговор за много неща. На какво се е натъкнал Саймън? На дело на луд човек или на нещо действително свръхестествено? И дали всичко това има нещо общо с изчезването на сестра му?

Люк Дюма дълги години работи за неправителствени организации, като Тръста за защита на дивата природа към зоологическата градина на Сан Диего и Американския червен кръст. Завършва творческо писане в университета в Единбург и днес е професионален писател. „The Paleontologist“ е вторият му роман.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo