Distant Sons

Последното ни предложение за месец ноември също може да се причисли към жанра на трилъра, но всъщност притежава висока литературна стойност, написано е завладяващо, поетично и дълбоко човешки. „Distant Sons“ на американеца Тим Джонстън се гради привидно около един тайнствен криминален случай, но едновременно с това е и книга за приятелството, за любовта, в която сблъсъкът на привидно случайно пресичащи се човешки съдби води до резултати - едновременно унищожителни и безкрайно красиви.

Старият шевролет на Шон Кортланд се поврежда насред едно малко градче в Уисконсин. За кратко време след това Шон случайно се запознава с местната сервитьорка Дениз, а скоро след това влиза в кръчмарска схватка, защитавайки честта й. По-късно се среща и с Дан Йънг, младеж, който – точно като самия Шон – скита без цел и посока и случайно се оказва в същото уисконсинско градче.

Двамата се наемат да ремонтират мазето на стареца Мариън Деверо и от познанството си с него постепенно разбират, че са попаднали на място, което все още не може да се отърси от шока и вината след тайнственото изчезване на три малки момчета през 70-те години. Децата така и никога не са открити, а тогава основен заподозрян за изчезването им е бил именно Деверо, но срещу него не са събрани достатъчно доказателства.

Приятелството между Шон и Дан се задълбочава, Шон се сближава още повече с Дениз и баща ѝ. От друга страна двамата новодошли попадат в полезрението на амбициозната местна полицайка Корин Вилегас, чийто баща, също полицай, някога не е успял да разреши случая с изчезналите момчета.

Постепенно събитията набират скорост, докато достигат кулминацията си, едновременно изпълнена с брутално насилие, но и разкриваща отдавнашни и дълбоко скрити тайни. Развръзката е неочаквана и води до класически катарзис и установяване на целебно равновесие във взаимоотношенията на героите.

Романите на Тим Джонстън се изключително увлекателни и завладяващи. Той е професионален писател, завършил образованието си в университета на Айова и в Амхърст, Масачузетс. „Distant Sons“ е третият му роман.