Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Distant Sons

Последното ни предложение за месец ноември също може да се причисли към жанра на трилъра, но всъщност притежава висока литературна стойност, написано е завладяващо, поетично и дълбоко човешки. „Distant Sons“ на американеца Тим Джонстън се гради привидно около един тайнствен криминален случай, но едновременно с това е и книга за приятелството, за любовта, в която сблъсъкът на привидно случайно пресичащи се човешки съдби води до резултати - едновременно унищожителни и безкрайно красиви.

Старият шевролет на Шон Кортланд се поврежда насред едно малко градче в Уисконсин. За кратко време след това Шон случайно се запознава с местната сервитьорка Дениз, а скоро след това влиза в кръчмарска схватка, защитавайки честта й. По-късно се среща и с Дан Йънг, младеж, който – точно като самия Шон – скита без цел и посока и случайно се оказва в същото уисконсинско градче.

Двамата се наемат да ремонтират мазето на стареца Мариън Деверо и от познанството си с него постепенно разбират, че са попаднали на място, което все още не може да се отърси от шока и вината след тайнственото изчезване на три малки момчета през 70-те години. Децата така и никога не са открити, а тогава основен заподозрян за изчезването им е бил именно Деверо, но срещу него не са събрани достатъчно доказателства.

Приятелството между Шон и Дан се задълбочава, Шон се сближава още повече с Дениз и баща ѝ. От друга страна двамата новодошли попадат в полезрението на амбициозната местна полицайка Корин Вилегас, чийто баща, също полицай, някога не е успял да разреши случая с изчезналите момчета.

Постепенно събитията набират скорост, докато достигат кулминацията си, едновременно изпълнена с брутално насилие, но и разкриваща отдавнашни и дълбоко скрити тайни. Развръзката е неочаквана и води до класически катарзис и установяване на целебно равновесие във взаимоотношенията на героите.

Романите на Тим Джонстън се изключително увлекателни и завладяващи. Той е професионален писател, завършил образованието си в университета на Айова и в Амхърст, Масачузетс. „Distant Sons“ е третият му роман.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo