Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Loot

Екстравагантният четвърти роман на американката Таня Джеймс “Loot” е в дългия списък с номинации за тазгодишната National Award of Fiction на Съединените щати. Книгата излезе през месец юни и получи изключителни отзиви от критиката. Омагьосващ исторически роман, чието действие се развива през осемнайсети век и който притежава всички черти на пленителното четиво: екзотичен декор, любовна история, търсенията на млад художник и едно завладяващо пътуване, проследяващо страшните отпечатъци от колониализма на два континента в рамките на повече от петдесет години.

Действието в книгата се развива в Индия, Сингапур, Франция и Англия. Талантът на младия герой Абас в дърворезбата го отвежда в двореца на могъщ махараджа, където момчето трябва да участва в изработката на огромен механичен тигър – дар за синовете на махараджата, завърнали се от британски плен.

В двореца Абас работи заедно с легендарния френски часовникар Люсиен дю Лез, при когото развива таланта си до съвършенство, научава френски и се запознава с Жан, дъщерята на друг френски изгнаник. Когато Дю Лез най-сетне получава възможност да се прибере в родния Руан, той взема Абас със себе си като чирак. Докато момчето пътува към Европа, палатът на махраджата е нападнат от британските сили и разграбен, а механичният тигър мистериозно изчезва. Години по-късно Абас научава, че животното е пренесено в Англия, където е изложено в едно провинциално имение като част от изложба на заграбени индийски артефакти. Изпълнен с решимост, младият мъж решава да открадне тигъра. Подобна мисия обаче се оказва изпълнена с непредвидени опасности и постепенно се превръща в кръстоносен поход срещу колониалната арогантност и в мащабен сблъсък между две култури, които трябва да извървят още дълъг път, за да намерят общ език.

Таня Джеймс е авторка на множество разкази, публикувани в американския периодичен печат, както и на още три романа, номинирани и наградени с редица литературни награди. Занимава се професионално с писане и е преподавателка по творческо писане в университета Джордж Мейс във Вашингтон.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo