Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

The Mysterious Case of Rudolph Diesel

Странният случай с Рудолф Дизел: геният, властта и измамата в навечерието на Първата световна война.

След 3 романа – исторически трилъри, които стават бестселъри на Ню Йорк Таймс, авторът Дъглас Брънт ни поднася първия си исторически наратив. И критиците веднага оценяват белетристичната му страна: „Това е завладяваща реална история, която се възприема и чете като първокласен трилър“.

Става дума за неизвестната история на един от най-големите откриватели на XX век –човек, разбунил статуквото с изобретението си и после изчезнал без следа.

Септември, 1913 година. Параходът „Дрезден“ е на път от Белгия към Англия. На борда му е един от най-известните хора в света – инженер Рудолф Дизел, чийто нов двигател с вътрешно горене е на път да преобрази завинаги световната индустрия. Но Дизел не пристига в Англия. През нощта той изчезва и след това тогавашните медии започват да спекулират дали това е нещастен случай, самоубийство или убийство. Брънт си позволява да предложи своя версия по случая.

Двигателят на Дизел не ползва скъпото гориво, базирано на петрол. По този начин той става враг номер едно на двама от най-могъщите мъже на онова време – германския кайзер Вилхелм II и Джон Д. Рокфелер, основателя на „Стандарт Ойл“, и най-богатия човек на света. Кайзерът искал да закупи патента от Дизел, за да го използва за трансформирането на немския подводен флот – така че той да стане силно конкурентна на британския. Но Дизел отказвал да продаде патента, защото настоявал откритието му да се използва за подобряване на живота на хората, а не за военни цели. Излишно е да казваме, че за Рокфелер този двигател би бил екзистенциална заплаха. В навечерието на войната Дизел бил много загрижен от усилването на новите националистически и военни настроения в Германия и пътувал за Англия, за да основе там собствена инженерна компания, когато безследно изчезнал. „Нещо средно между биография на Уолтър Айзъксън и романите за Шерлок Холмс“ – това е другият начин, по който критиката описва книгата. „Едновременно дръзко и много издържано, това четиво е удоволствие за чувствата и ума от начало до край“, пише „Пъблишърс Уикли“.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo