Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

The AI Dilemma

Вече за никого няма съмнение, че изкуственият интелект ще навлиза все по-уверено в живота и ежедневието ни. Налага се съвременният човек да приеме тази ситуация разумно и да я модифицира така, че полезните ефекти от работата на AI да надхвърлят опасностите и вредите от него. С този особено актуален и сложен въпрос се ангажират Джулиет Пауъл и Арт Клайнър в книгата си „The AI Dilemma“. В нея те се заемат безпристрастно да формулират и подкрепят с примери седем основни принципа на отговорното създаване и използване на технологията на изкуствения интелект.

AI има потенциала да преобрази буквално всяка сфера от живота, но е неразумно да пренебрегваме рисковете, злоупотребите и грешките, които могат да възникнат при прилагането му. Първите четири принципа на разумното използване на технологиите, които книгата излага, засягат самите AI системи. AI системите трябва да са разбираеми и ясни за всеки, а не само за инженерите, които ги разработват. На хората трябва да е позволено да управляват и защитават личните си данни по собствена преценка.

Вторите три принципа, изложени в „The AI Dilemma“, се отнасят към организациите, създаващи AI системи. Задължително е да съществуват законови процедури, които да държат тези организации отговорни за всякакви негативни последици, възникнали от работата на създадената от тях система. Те трябва да имат подходяща структура, за да може всеки проблем в дадена част от разработваната система, да може да бъде локализиран и отстранен навреме, преди да се разпространи и да компрометира цялата система. На последно място: в йерархията на подобни организации трябва да се създаде психологически сигурна среда на работа, за да може всеки служител, открил проблем в разработвания продукт, да може да го посочи и назове веднага, без страх от негативни последици в служебен или кариерен план.

Авторите изследват възможностите за прилагане на всеки от принципите, посочват добрите практики в това отношение, очертават бъдещото развитие на бранша и привеждат отрезвяващи примери от реалния живот. Книгата комбинира гледните точки на инженери, бизнесмени, правителствени служители и социални активисти и така помага на читателите да си дадат сметка за безпрецедентните ползи и възможности, които AI технологиите предлагат. Тя е ценно четиво както за подготвени, така и за неподготвени читатели: дава им възможност да се ориентират и да заемат позиция в сложната проблематика на изкуствения интелект.

Джулиет Пауъл е социолог и автор на сценарии за телевизионни програми, спикър и коментатор за Bloomberg TV. Лекцията й в TED Talk има повече от 130 хиляди гледания.

Арт Клайнър е писател и редактор, футурист, автор на четири документални книги за възможностите на бъдещето. Главен редактор на списание “strategy+business”.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo