Korea: A New History of South and North

В началото на новата учебна година предлагаме на вашето внимание един по-академичен труд. „Корея: нова история на Севера и Юга“ на професорите Виктор Ча и Рамон Пардо излезе през юни тази година в прекрасна твърда корица и вече е лицензирана на 8 езика. Авторите пишат ясно, увлекателно и достъпно. Книгата е отличен избор за всеки, който се интересува от най-новата история на Азия и света от края на 19. век до днешни дни.

Корея притежава дълга и бурна история, а днес се е превърнала в парадоксално разделена страна. Южна Корея е жизнена демокрация, десетата най-мощна икономика в света, азиатски „тигър“, както и дом на световно призната древна култура. Северна Корея от своя страна е управлявана от най-авторитарния режим в света днес, най-бедната държава в един традиционно богат регион и най-известна с култа към личността, обгърнал управляващата там династия Ким. Парадоксалното обаче е, че тези две Кореи са възникнали от един и същи народ и имат уникална обща история.

Виктор Ча и Рамон Пардо стъпват на десетилетия изследвания, за да изложат пред читателите историята на съвременна Корея: от последните десетилетия на 19. век през японската окупация до Студената война и днешното разделение. Малка държава, хваната в конфликта между някои от най-големите световни сили – Китай, Япония, Русия и Съединените щати – съдбата на Корея е неделемо свързана с географското й положение. Сравнителното проследяване на историята на двете днешни Кореи хвърля светлина върху кардинално различната идентичност на хората в двете части на страната, обяснява причините за фрапиращите разлики между Севера и Юга и очертава историческите перспективи за едно евентуално общо бъдеще.

Yale University са избрали възможно най-авторитетните автори по темата в света в момента. Виктор Ча и професор в университета Джорджтаун и ръководител на департамента по корейски изследвания в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. Бивш директор на отдел „Азия“ към съвета по национална сигурност в Белия дом. Рамон Пачеко Пардо е професор по международни отношения в Кингс Колидж в Лондон и ръководител на катедрата по кореистика в брюкселския Свободен университет.