Solosofia

Днес ви представяме един по-специален наръчник по популярна психология: „Solosofia“ на испанската авторка Ника Васкес Сегуи. Книгата носи чудесното подзаглавие: „Изкуството да бъдеш пълноценен и щастлив, когато си сам“. В съвременния свят хората все по-често живеят сами и в много случаи това има сериозни психологически последствия за тях. „Solosofia“ предлага ценна нова гледни точка, която помага на читателя да погледне с други очи на самостоятелното съществуване и да обърне внимание на неговите положителни страни. Интересът към заглавието в международен план е много висок – то вече е лицензирано на девет езика.

Определението на понятието „солософия“ според авторката е: изкуството и мъдростта да се чувстваме пълноценни и да се наслаждаваме на живота, когато сме сами. Много е важно да се прави разлика между солософа и самотника. Самотникът няма нужда от другите и присъствието им не го радва. Не обича да споделя интересите, хобитата и вкусовете си с други хора. Предпочита изолирани места, тъй като самото присъствие на другите му причинява дискомфорт и го напряга.

Солософът от друга страна е човек, който се наслаждава на компанията на другите. Той има и умее да създава здравословни връзки, да споделя тревогите си, интересите и радостите си с онези, които обича. Едновременно с това обаче солософът е човек, който умее да слуша самия себе си. Познава се добре и по всяко време е наясно от какво има нужда. Когато е необходимо, той се оттегля в личното си време и пространство, за да се погрижи за себе си, като прояви към самия себе си онези уважение, доброта и обич, които проявява и към околните.

Да бъдеш сам е различно от това да се чувстваш сам. Често се случва да се чувстваме сами, макар да сме заобиколени от хора. С помощта на солософията обаче можем да се научим да се наслаждаваме пълноценно на времето, което прекарваме сами със себе си и да обичаме собствената си компания.

Ника Васкес Сегуи е завършила психология в университета във Валенсия, а магистърската си теза по специалността е защитила в Мадридския университет. Има частна практика и работи като експерт по психология  към различни държавни институции. Повече за нея работата й можете да научите ТУК.