The Rooster House

Красиво написана и особено актуална книга е сред предложенията ни за този месец: „The Rooster House“ от украинката Виктория Бейлим. Наполовина мемоар, наполовина детективско разследване, „The Rooster House“ разказва историята на Украйна през 20. век, потапя читателя в сложната съдба на обикновено украинско семейство и изследва корените на един фундаментален конфликт, който днес виждаме да се разгръща пред очите ни. Интересът към книгата е огромен: тя официално ще излезе през юни 2023, но вече е лицензирана на 14 езика!

Виктория Бейлим е украинка, която заедно със семейството си напуска родината си, когато е на четиринайсет години. Живее дълго в САЩ, а по-късно – в Брюксел, където авторката живее и работи и днес. Виктория помни добре родината си и през всички години в чужбина чувства дълбока носталгия и желание да се върне. Интересува се живо от семейната си история и съхранява много семейни документи. При работата й с този семеен архив с Виктория наистина се случва онова, за което четем в много романи: попада на тайнствена находка. В дневника на пра-прадядо си Сергий открива запис: „Брат ми Никодим изчезна през 30-те години, докато се бореше за свободна Украйна“. Дълбоко развълнувана, Виктория използва този запис за повод да се върне и да посети баба си Валентина, в чието село е прекарвала много щастливи лета като дете, и да я разпита за Никодим, за когото никога преди не е чувала да се говори в семейството.

Баба й обаче категорично отказва да се връща към миналото, забранява и на Виктория да разпитва за случилото се. Виктория не се отказва – обикаля архиви, говори със свидетели, открива свои известни и неизвестни роднини в опит да се добере до истината за Никодим. При това търсене пред нея се разгръща тежката съдба на Украйна през двайсети век, авторката се сблъсква с тежките противоречия, които раздират страната днес и които разкъсват и собственото й семейство. Бащата на Виктория е руснак, а брат му – горещ почитател на Путин, участва и във войната, която бушува в страната днес.

Следата на издирването я отвежда до „Къщата с петлите“ – великолепно здание в Киев, украсено с червени грифони – където от началото на двайсети век се помещават централите съответно на ЧК, НКВД, КГБ. Макар баба й от малка да я е научила, че тази сграда е опасна и че край нея не бива дори да се минава, на Виктория й се налага да влезе и да се потопи в архивите на тайните служби, за да открие истината за изчезналия прадядо, за тайните, които пази семейството й, и за мъчителния път към свободата на една страна, която и днес се бори да отхвърли чуждата власт.

Виктория Бейлим е журналист и полиглот. Говори повече от 20 езика, превежда проза и поезия, има специален интерес към ориенталистиката. Колумнист е във „Financial Times“, а нейни материали се печатат в различни нюйоркски медии. Повече за книгата и разследването на авторката можете да прочетете ТУК.