The Trade Off

В началото на лятото ви предлагаме един умно написан, съвременен и силно комерсиален трилър за свободата на словото, за медиите и техните зависимости: това е новият роман на англичанката Санди Джоунс „The Trade Off“. Романът е остросюжетен, с множество обрати, а героините са журналистки, които имат смелостта да предизвикат най-силните мъже на деня, но да не допуснат на страниците на техния вестник да се печтат лъжи. Отличен избор за читателите на Чандлър Бейкър, Матю Фицсимънс и Тейлър Адамс.

Младата Джес иска да бъде разследващ журналист, да търси истината и да я открива пред обществеността. Кариерата й обаче едва започва и тя е само стажант репортер в малък регионален вестник, където отразява местните събития за местните хора. Жадна за развитие, тя постъпва на работа в един от най-големите таблоиди в Англия – „Глоуб“.

Ситуацията там обаче е точно такава, каквато Джес е очаквала: интриги, морално съмнителни отношения, прикриване на политически скандали срещу услуги, атаки срещу политически опоненти, пикантни клюки за звездите, разменяни из тъмни барове, които са в състояние да съсипят нечия кариера или дори живот. Решена да работи в голямата журналистика, без да изневерява на моралния си компас, Джес се конфронтира с прекия си началник в опит да си извоюва поне малко свобода в начина на работа. В отговор обаче получава изненадващо предложение: шефът й я моли за услуга. Джес трябва тайно да следи главната редакторка на новините в „Глоуб“ – зашеметяващата и недостъпна Стела Торн – и със събраната информация да помогне на шефа си да спаси репутацията на вестника. Дали обаче цената на истината няма да се окаже твърде висока дори за Джес?

Санди Джоунс работи като журналистка на совобдна практика повече от двайсет години. Пише за издания като „The Sunday Times“, „Women’s Weekly“ и списание „Hello“. След това се отдава на професионалното писане. Днес живее в Лондон със съпруга и трите си деца, а „The Trade Off“ е шестият й роман.