Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Independence

Този месец ви представяме една завладяваща семейна сага, която разказва за любовта, смелостта и устойчивостта на три сестри на фона на бруталното насилие на една гражданска война. Появата на „Independence“ на американската писателка от индийски произход Читра Банерджи Дивакаруни тази година съвпада със седемдесет и пет годишнината от края на британското господство над Индия и последвалото кърваво разделяне на страната на днешните Индия, Пакистан и Бангладеш. Сред огъня на гражданската война три сестри, всяка със свои страсти, желания и недостатъци, попадат във водовъртежа на събития извън техния контрол и са принудени да се борят с всички сили да опазят човечността си, обичта и връзката помежду си.

Разказът ни запознава с тях, още докато живеят в малко бенгалско село, дъщери на уважаван лекар: Прия е интелигентна идеалистка, решена да последва стъпките на баща си и да стане лекар въпреки общественото неодобрение, Дийпа е красавица, копнееща да се омъжи за съпруг, който да донесе на семейството й радост и уважение, и Джамини – умна и наблюдателна, майсторка в занаята си – бродерията.

Домът им е място на споделена обич и сигурност, докато не настъпват трагичните събития от 1947 година. Баща им е убит в бунтовете, съседите им се обръщат срещу тях и целият свят на момичетата се разпада. Докато Прия решително преследва целта си, Дийпа се влюбва в мюсюлманин и заминава с него, като така окончателно разкъсва семейството. Джамини пък се бори да го удържи заедно, докато е тайно влюбена в годеника на сестра си.

Когато решението за разделението на Индия е взето окончателно, настъпват драстични промени. Индия остава за индуистите, Пакистан – за мюсюлманите. Сестрите са разделени насила и поемат по различни пътища, но дълбоко в себе си остават завинаги свързани с вълнуващата и вечна обич на сестринството.

Читра Банерджи Дивакаруни е световноизвестна авторка на бестселъри, поетеса, активистка за граждански права и преподавателка по творческо писане. Разказите й са отпечатани в над петдесет периодични издания и са включени в над петдесет антологии. Романите й са преведени на 29 езика.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo