The World and All That It Holds

В самото начало на февруари 2023 излиза и „The World and All That It Holds” – най-новото произведение на талантливия прозаик Александър Хемон, познат на българските читатели с изключителния си роман „Проектът „Лазар”. Хемон е модерен класик с ярко разпознаваем стил и индивидуалност, силно емоционално ангажиран с проблематиката, която коментира, но едновременно с това интелектуално и иронично дистанциран от нея. „The World and All That It Holds” вече е лицензиран на седем езика.

Когато ерцхерцог Франц Фердинанд пристига в Сараево един юнски ден през 1914 година, Рафаел Пинто счуква сухи билки и стрива прахове в хаванчето си зад тезгяха на аптеката, която е наследил от баща си. Това не е точно животът, за който си е мечтал в бохемските дни на следването си във Виена.

След това обаче светът експлодира. В окопите на Галиция въображението и мечтите нямат място. Героизмът убива мъжете по-бързо от куршума. Войната поглъща всичко познато и единственото, заради което Рафаел продължава да живее, е Осман – войник, негов другар по оръжие, действен и смел човек, брилянтен разказвач на вълшебни истории. Неговата енергия допълва меланхоличната и поетична душа на Рафаел и допринася за близостта между двамата.

Заедна двамата успяват да се спасят от окопите, сближават се с болшевиките, замесват се в шпионска мрежа, пътуват през планини и пустини до противоположния край на света, където обичта между двамата преживява най-тежката и истинска проверка. В този роман наистина се съдържа ако не целият, то половината шарен свят с всичките си очарования и противоречия. Началото на XX век, разказано от съвременна гледна точка.

Александър Хемон е роден в Сараево, завършва университета там, започва да пише рано и първите му текстове са публикувани още в бивша Югославия. През 1992 година заминава за Америка на екскурзия и докато е там, избухва войната в Югославия. Хемон не се връща повече в родината си и остава в Америка, където днес е известен прозаик, есеист и сценарист за киното и телевизията.