Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

River Sing Me Home

С вълнение ви представяме едно от най-чаканите заглавия от каталога на Headline за 2023 година: „River Sing Me Home“ на младата англичанка Елинор Шиърър. Вълнуващ дебют, който критиката посреща с възторг, а сделките за лицензиране за преводи бързо се увеличават. Красиво написана история за свободата, за кръвните връзки и за смелостта на една жена, която няма да спре пред нищо, за да изпълни намерението си.

Годината е 1834. Богат плантатор от Провидънс в Барбадос събира робите си и обявява, че от следващия ден те вече са свободни, тъй като в сила влиза Декретът за еманципацията. Виковете на радост обаче бързо стихват, когато господарят обявява, че макар те вече да не са му роби, те са му чираци и ще трябва да му работят безплатно през следващите шест години. Никой не може да си тръгне. „Свобода“ е просто новото име на живота, който винаги са водили. Затова Рейчъл – една от робините – бяга.

Далеч от Провидънс тя започва отчаяно търсене на децата си – от всичките, които е родила, са оцелели пет и те са продадени. Дали някое от тях е още живо? Рейчъл трябва да узнае. Суровото опасно пътуване я отвежда далеч от Барбадос и после, по течението на една огромна река, дълбоко в горите на Британска Гвиана, а след това през морето до Тринидад. Рейчъл не спира, защото една майки никога не е истински свободна, ако не знае какво се е случило с децата й, дори и ако истината е повече, отколкото може да понесе. „River Sing Me Home“ е и също историята на всяко от децата й, всяка по своему драматична. Но най-вече това е историята на Рейчъл: една майка, която е готова на всичко, за да открие и остане в живота на децата си и да върне собствената си свобода. Книгата привлича с богатия си, интересен и екзотичен исторически контекст, както и с универсалните ценности, които движат поведението и съдбите на героите.

Родителите на Елинър Шиърър са от Карибския басейн. Тя е завършила политология в Оксфорд и интересите й включват история на робството и ефектите от него в световен мащаб – политически и икономически. Работата й на терен в Барбадос служи за вдъхновение за дебютния й роман.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo