Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

The Perfection Trap

„The Perfection Trap“ на младия професор от London School of Economics Томас Къран е навременна и вдъхновяваща книга, изследваща въпроса за това как преследването на съвършенството в съвременната култура лесно се превръща в опасна обсесия, като по този начин ни пречи да преследваме и постигаме целите си. Към края на 2022 година книгата е лицензирана на 18 езика.

Днес бърнаутът и депресивните състояния достигат рекордни нива. Причина за това е комбинацията от напрегната работа, силна конкуренция на работното място, непрестанното присъствие на социалните мрежи в живота ни, настоявайки всеки миг да се сравняваме с другите и свръхпротективното родителство. Обществото непрекъснато пропагандира пред нас нуждата да искаме повече и да бъдем идеални. В книгата си Томас Къран ни съветва как да спрем да преследваме съвършенството и вместо това ни насърчава да приемем понятието „достатъчно добри“.

Събирайки и привеждайки солидно количество доказателства, авторът настоява както за промяна в светогледа, така и за по-широка, социална промяна. Неговите три основни житейски принципа са:

- не се вкопчвайте в нищо (приортизирайте единствено важното за вас)

- приемете света такъв, какъвто е (приемайте разочарованията и спокойно продължете в нова посока)

- стремете се към „цел“, а не към „повече“ (посветете се на каузи, които са по-големи от вас самите)

Къран изследва парадоксалния негативен ефект на перфекционизма върху индивидуалното представяне и екипната работа. Авторът съветва как да устояваме на модерния натиск да бъдем съвършени и как постепенно да изградим култура, която да отдава дължимото на радостта от несъвършеното.

Томас Къран е доктор по психология от университета в Лийдс. Преподавал е в редица университети в Англия и Австралия, докато през 2019 година става професор в катедрата по психология и поведенчески изследвания в London School of Economics. Фокусът на изследванията му е склонността на човешката личност към перфекционизъм и негативните ефекти от това. Неговият TED Talk по въпроса за перфекционизма е гледан повече от 3 милиона пъти.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo