Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Tandem

С удоволствие ви представяме и най-новия роман на Мария Брабал – един от живите класици на каталунската литература, авторка на над десет романа, най-известният от които, „Stone in a Landslide”, е лицензиран на 15 езика. Това е авторка с изострена чувствителност за психологическия детайл, която умело комбинира сложни човешки взаимоотношения, които съдбовно се преплитат с някои от най-интересните страници на каталунската и испанската история. „Tandem” е най-новият роман на авторката, написан е през пандемичната 2021 и неговото триумфално шестване по света започва сега. Вече е лицензиран на пет езика, а в Германия вече се преиздава за втори път. Не се съмняваме, че в България тази книга би получила субсидиране от испански и каталунски културни институти.

Героят на „Тандем”, Бенет, живее със семейството си в северозападните Пиренеи на Каталуния. Мечтае да обича и да стане художник. За съжаление мечтите му се сблъскват с непреодолимата съпротива както на семейството му, така и на житейските обстоятелства. Порасналият Бенет се оказва уловен в капана на вечните скандали между родителите си, трудно му е да си намери работа и въобще се бори да открие мястото си в света.

Тогава идва 1936 година и в Испания започва Гражданската война. Животът на Бенет се преобръща, той воюва, ранен е тежко и в най-мрачния си час среща Джордж – смел и открит шотландец, чието искрено приятелство се оказва единствената опора, който помага на каталунеца да преодолее физическата и психическата травма от войната.

„Tandem” е стопляща сърцето история за забележителната връзка между двама приятели, събрани при невероятни обстоятелства във време, когато светът е разделен на две. Мария Брабал изследва онова ниво на връзка между хората, което е нас етнос и народност, възраст и лична история, и събужда истинската същност и принадлежност на човека.

Мария Брабал е икона на каталунската литература, носителка е на практически всички важни литературни отличия в Испания, името й е сред модерните класици на европейската словесност.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo