Scary Smart

„Съвременните технологии поставят човечеството под безпрецедентна заплаха. Тази книга не е за програмисти, които пишат AI код, или за политици, които твърдят, че могат да контролират технологиите. Тази книга е за вас. Защото вие сте единствените, които могат да обърнат нещата към по-добро”. Това е посвещението на автора Мо Гаудат към читателите на новата ми книга „Scary Smart”, посветена на изкуствения интелект, неговата все по-задълбочаваща се роля в живота ни и на начините, по които ние можем да регулираме тази роля и да направим живота си с технологиите по-добър.

Изкуственият интелект (AI) е по-умен от човека. Той обработва информация със скоростта на светлината и работи по определени задачи толкова целенасочено, колкото човекът не би могъл. AI вижда в бъдещето, предвижда резултати и прави изводи. Защо тогава толкова често прави грешки и защо тези грешки могат да са фатални за създателите му и за бъдещето на човешкия вид?

Отговорът е – заради хората. Човек пише алгоритмите, които определят начина на работа на AI, и по тази причина тези алгоритми отразяват един несъвършен свят. Значи ли това, че сме обречени? В книгата си Мо Гаудат се опира на дългогодишния си професионален опит като началник на екип в Гугъл и ни разказва как ще функционира изкуственият интелект на бъдещето. Това знание от един инсайдър е изключително интересно.

През 2049 година AI ще е милиард пъти по-интелигентен от човека и до голяма степен самоуправляващ се. „Scary Smart” обяснява как можем да променим настоящата траектория на това движение и да направим така, че да сме сигурни, че AI ще гарантира оцеляването ни като вид. Книгата предлага подробен план за това как да се опазим от опасностите на AI, как да опазим децата си от разрушителните му ефекти върху мисленето и съзнанието, а и върху практически цялата планета.

Мо Гаудат е предприемач, ментор и автор на няколко бестселъра. Съосновател е на над двайсет самостоятелни бизнес начинания в областта на здравеопазването, храненето и недвижимите имоти. Ментор е на десетки стартъпи в тези сфери. Пише професионално за бизнес и съвременните иновации в технологиите.