Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Busy Being Free

„Busy Being Free” на британската авторка Ема Форест е задълбочен мемоар, изследващ корените на женствеността: доколко романтичните представи предначертават жизнения път на жената в търсене на партньор и семейство и какво се случва, когато се наложи тя да избере себе си пред семейството и да остане сама. Как продължава животът й, пита авторката, а отговорът, който сама е открила за себе си, е окриляващ: в определен момент от живота си жената може да избере да бъде сама и това да се превърне в извор на вдъхновение и жизненост, а не да води до самота и депресия.

Авторката живее мечтания живот в Лос Анджелис, в имение на морския бряг, омъжена за прекрасен съпруг. След четирийсетата си година обаче тя установява, че бракът й постепенно се разпада и избира сама да го прекрати, като след развода се мести с дъщеря си на другия край на света – в малък мансарден апартамент в северен Лондон. Кардиналната промяна тя чувства като тотално освобождаваща – съзнателната самота, избягването на нови връзки и въздържането от сексуални отношения й помагат да открие отново онова свое дълбоко Аз, което помни от младостта си, но което не е вярвала, че някога отново ще срещне. Оказва се, че в днешния пренаситен с връзки – реални и онлайн – свят, самотата е лек за стреса, балсам за трескаво неспокойния ум, път към себепознанието и препотвърждаване на обичта към самия себе си.

Ема Форест е журналистка, писателка и сценаристка. Пише от много млада, била е колумнист в „Sunday Times”, „Guardian”, „Independent” и в списание „Elle”. Авторка е на три романа и един сценарий, който сама режисира. Първият й мемоар „Your Voice in My Head” е оценен високо от Елизабет Гилбърт и Ник Хорнби.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo