Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary Madeleine Milburn Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Mother Brain

С огромно удоволствие ви представяме една фундаментална книга: задълбочено изследване за промените, настъпващи в мозъка на майката след появата на детето. Изключително увлекателен и ясен текст на журналистката Челси Конабой, в който тя включва обширен набор от най-актуалните изследвания и медицински данни от лекари и учени, ангажирани с изучаване на измененията, които претърпява мозъкът на майката след раждането, и на начините, по които той се „преизгражда”, давайки й възможност да се грижи за детето в дългосрочен план. Книгата е посрещната възторжено от критиката. Официално ще бъде публикувана през септември 2022, но вече е лицензирана на 15 езика.

Както всяка майка, и авторката на тази книга има определени очаквания преди раждането на първото си дете. Част от тях се сбъдват, други – не, но онова, което я тревожи и обърква най-силно, е това колко различно се чувства тя спрямо предишното си, пред-майчинско Аз. След раждането майката не просто поема нова роля в обществото; самата същност на личностната й идентичност се променя. Променя се самият й мозък.

Хормоналните изменения по време на бременността и след раждането са драматични и целта им е да направят така, че майката да може да посрещне нуждите на новороденото, а в дългосрочен план я подготвя за продължителния процес по неговото отглеждане. Съвременната невронаука доказва, че тези изменения водят до анатомични промени в майчинския мозък – толкова драстични, че учените с лекота могат да отличат мозъка на жена, която има деца, от мозъка на жена, която все още не е станала майка. Изследването на Челси Конабой коментира тези промени и начините, по които те се отразяват на личността на жената. В следствие на тези промени „майчиният мозък” работи по начин, който е много благоприятен при вземане на решения, касаещи цялото общество. Този аспект от новите открития на невронауката е много важен и обстойно разгледан от авторката.

„Mother Brain” е фундаментален труд, разкриващ нови перспективи в психологията и социологията.

Челси Конабой е журналистка, специлизраща в проблемите на личното и ощественото здраве. Тя е част от бостънския журналистически екип, спечелил „Пулицър” за отразяването на експлозиите по време на бостънския маратон. Пише за „Mother Jones”, „Politico”, „The Week”, „Boston Globe Magazine”. Живее в щата Мейн със съпруга си и двамата си малки синове.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown Regal literary  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo