Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary Madeleine Milburn Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

As Long As the Lemon Trees Grow

С вълнение ви представяме един изключителен YA роман: „As Long As The Lemon Trees Grow” от младата канадска авторка от сирийски произход Зулфа Катух. Критиката го приема с възторг, определя го като „спиращ дъха” и „епичен”, отличен избор за феновете на хит като „Крадецът на книги”. Книгата излезе малко преди лондонския панаир, но вече е лицензирана на 17 езика.

Главната героиня Салама Касаб е студентка по фармация в Сирия, когато избухва Арабската пролет и засяга силно и нейната страна. Да, родителите на Салама са живи, големият й брат не воюва, тя самата следва и дори има уговорена среща с момчето, с което се готви уреденият й брак. Скоро след това обаче военните действия наближават, ранените се увеличават и Салама започва работа като доброволка в болницата в Хомс. Ужасът на видяното се натрупва у нея и постепенно изкристализира в образа на въображаемо създание на име Хауф, което я придружава навсякъде и настоятелно я съветва да намери начин да напусне страната.

Да излезеш нелегално от воюваща Сирия обаче не е никак лесно. Освен всички трудности и компромиси, които трябва да направи Салама, за да постигне целта си, има и две неща, които емоционално я задържат в родината – снаха й и най-добра приятелка скоро ще роди, а след срещата с уредения годеник Салама неочаквано усеща, че би желала да изживее живота си с него.

Скоро момичето трябва да започне да вижда нещата около себе си такива, каквито са, да порасне, да обърне гръб на желанието си за нормален живот в чужбина и да намери своето място в хаоса на съвремието си. Освен вълнуващата история, книгата носи и силно послание, че не избираме родината си, но тя и близките ни хора заслужават нашата подкрепа, независимо от всичко.

Зулфа Катух е сирийка, говори три езика и е студентка по фармация. Родена е в Канада, но отрасва между Швейцария и Дубай. Живяла е и в Германия, а скоро завършва магистратурата си в Цюрих. Разказването на истории е нейната истинска страст, а „As Long As The Lemon Trees Grow” е дебютната й книга.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown Regal literary  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo