The Immortal King Rao

С радост и вълнение ви представяме оригиналния дебютен роман на американската журналистка и авторка на множество разкази Вохини Вара „The Immortal King Rao”. Книгата е написана с размах, притежава несъмнени високолитературни качества, сюжетът е едновременно модерен и изпълнен с непознаващо граници въображение. Това е дистопичен роман за семейството, за модерността, за технологиите и за това какво означава да бъдеш човек.

Историята започва през петдесетте години на XX век, когато в отдалечено индийско село се ражда героят на романа и отрасва в ужасна бедност със семеството си – собственици на малко стопанство за кокосови орехи. След години, тежък труд и малко късмет обаче бизнесът им започва да процъфтява. Тогава младежът поема контрола над него. Той става известен с прякора King Rao и по-късно заминава за Америка, където намира работа в Силициевата долина и постепенно се превръща в най-известния CEO в света. Оригиналните му идеи и пробиви в областта на изкуствения интелект, дълголетието и безсмъртието го правят ръководител на мощна корпоративна структура, която има властта да контролира световните правителства и се възползва от нея.

Надигналата се в световен мащаб революция обаче го принуждава да се оттегли и той дълги години живее в изгнание, далеч от публичния интерес. В това време светът започва да се променя. В един момент властите намират Рао мъртъв и в започналото разследване на смъртта му откриват и Атина – андроид, създаден незаконно от Рао, който той е отглеждал като своя дъщеря.

Двайсетгодишната Атина е заловена от властите и обвинена в убийството на баща си. Макар и с неограничен интелект, тя не притежава никакъв опит във външния свят и правилата, които го управляват, и сега й предстои трудната задача да се спаси от затвора и дори от евентуална смъртна присъда, като разкрие пред обществото гениалните прозрения и успехи на баща си в областта на изкуствения интелект. Тези пробиви имат потенциала да пренаредят цялото социално устройство. В сюжета на романа все по-ясно се очертава основният му въпрос: къде всъщност свършва властта ни над технологиите, къде започва тяхната власт над нас и възможна ли е изобщо хармонична симбиоза или човешкото у нас постепенно се жертва.

Вохини Вара е от индийски произход, родена е в Канада, но израства и живее в САЩ. В продължение на повече от десет години е репортерка за „Wall Street Journal” като покрива работата и политиките на Силициевата долина. Писала е за много други реномирани бизнес периодични издания, носителка е на наградата „О’Хенри” за проза за множеството разкази, които публикува. Завършила е творческо писане в „Станфорд”.