Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

The Avoidable War

Ветеранът от дипломатическото поприще и дългогодишен министър-председател на Австралия Кевин Ръд е автор на изключително навременното и актуално политологическо изследване „The Avoidable War”. Авторът, който е завършил китаистика и китайска култура, се съсредоточава върху политическите, икономически и военни отношения мужду САЩ и Китай и коментира задълбочено въпросите за бъдещето на тези отношения – възможно ли е те да прераснат във все по-засилваща се конкуренция или дори в открит конфликт? Подобна перспектива плаши всеки здравомислещ политик и Кевин Ръд се заема да очертае стратегии за избягването на такъв сблъсък.

Засилващият се с всеки изминал ден ужас в Украйна потвърждава, че напрежението в международните отношения е достигнало нива, невиждани от много години насам. Насочили поглед към Европа обаче експертите не бива да обръщат гръб на една друга конфликтна точка, която може да се превърне в извор на бъдещи проблеми – отношенията между САЩ и Китай. Напоследък в САЩ се налага заключението, че „стратегическото сътрудничество” между двете страни е достигнало своя край и е настъпило времето на „стратегическата конкуренция”. В тези нови взаимоотношения обаче няма правила. Възможно е в новата реалност да станем свидетели на дългосрочна икономическа и кибервойна. Точката на върховна криза и конфликт все още не е достигната, но по всичко личи, че се върви в тази посока.

Целта на книгата е да се противопостави на това мнение. Ръд съумява да изгради цялостна стратегическа перспектива, която в бъдеще би била приемлива и за двете страни и предлага визия за развитие, която редуцира максимално риска от катастрофа.

Кевин Ръд е CEO на Asia Society, дългогодишен наблюдател на Китай. Бил е министър –председател на Австралия от 2007 до 2010, след това неин външен министър от 2010 до 2012, след това отново министър-председател от 2013. Ръд говори мандарин и е специализирал и Normal University в Тайван.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo