Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Life in the Fasting Lane

За началото на новата година, когато всички вземаме решения какви положителни промени да внесем в живота си през следващите месеци, ви предлагаме една изключително полезна, достъпно написана и приета с особен ентусиазъм от читателите книга: „Life in the Fasting Lane” от американския лекар доктор Джейсън Фунг и неговите медицински сътрудници Ив Майер и Меган Рамос. Към момента книгата е лицензирана на 11 езика.

Подзаглавието й е показателно: „Как да превърнем периодичното гладуване в начин на живот и да пожънем ползите от балансираното телесно тегло и доброто здраве” – това е пълноценен справочник за същността на хранителния режим, известен по света като периодично гладуване (intermittent fasting). Авторите активно подчертават, че описаният режим не е диета. Той е специфичен начин на живот, при който храна се приема само в определени часове на денонощието. Разбира се, режимът се прилага при лечение на пациенти с наднормено тегло, но той дава изумителни резултати и при редица често срещани ендокринни заполявания – диабет тип II и метаболитен синдром. Лекарите пряко асоциират този режим с широк спектър здравни ползи като неподатливост на организма на инфекции, усилена умствена дейсност и дълголетие.

Ползите от режима на периодичното гладуване са несъмнени, но въпреки това много хора чувстват неохота и дори страх да го включат в живота си. Най-често задаваните въпроси са: „Колко често мога да ям и в какви количества?”, „Ще мога ли да се съсредоточа върху работата си?”, „Ще имам ли енергия да тренирам?” и – разбира се – „Няма ли да съм гладен през цялото време?!”

Авторите на книгата се заемат да дадат подробни отговори на тези въпроси. Отделните глави подробно описват научните основания и доказателства, подкрепящи ползите от този хранителен режим. Най-важната и атрактивна част на книгата обаче е излагането на начините, по които периодичното гладуване може да бъде адаптирано към всеки начин на живот – дори и към най-натоварения.

Няма съмнение – това е изключително полезна и силна книга. Освен обширни коментари по темата и множество лични истории, тя предлага безброй практически съвети за планиране на храненията, за съставяне на меню, за тренировки и упражнения, за прилагане на режима в извънредни ситуации – това я превръща в уникален и достъпен наръчник по установяване на балансиран режим на периодично гладуване, хранене и цялостен начина на живот.

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo