Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary Madeleine Milburn Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

The Girl Who Lost A Leopard

Изключително ни е приятно този месец да представим на вашето внимание една чисто нова поредичка middle-grade романи, предназначени за читатели от 9 до 12-годишна възраст. Авторка е младата англичанка от азиатски произход Низрана Фарук. Първите две книги от поредицата носият заглавията „The Girl Who Stole an Elephant” и „The Boy Who Met a Whale”. Всяка книжка е от по 200 страници, със солидно количество текст, но и с множество атрактивни и модерни илюстрации.

Днес ви представяме най-новата трета книжка от серията – „The Girl Who Lost a Leopard”. Малката Селви живее в Шри Ланка и обожава природата близо до родния си дом – джунглата и прекрасните планини. Тя често излиза и броди сама сред безкрайната зеленина, придружавана от един млад леопард, с когото малко по малко се сприятелява. Приятелството им обаче е изложено на опасност, когато бракониери идват да ловуват наблизо и искат за убият животното. Селви решава да се бори с всички сили, за да спаси приятеля си, но се оказва, че и човекът, към когото се обръща за помощ, не е онзи, за когото се е представял... Дали момиченцето ще успее да се пребори и да спаси великолепното животно?

Тази и останалите книжки от поредичката коментират теми, едновременно актуални и близки до читателите от началните училищни класове: красотата и величието на природата, нашата отговорност пред нея, приятелството, предателството, смелостта. Сюжетът е увлекателен, а текстът – достатъчно сложен, за да може едновременно да задържа вниманието на младите читатели, но и да упражнява читателските им умения и въображението им.

Нирзана Фарук е родена и израсла в Шри Ланка. Обожава тропическата природа и майсторски я описва. Завършила е висшето си образование в Англия и има магистърска степен по творческо писане за деца, с което се занимава професионално. Живее в Хартфордшър със семеството си.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown Regal literary  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo