Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary Madeleine Milburn Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

The Raging 2020s

За началото на 2022 ви предлагаме една силна и навременна политологическа книга, която излезе през септември 2021 и вече е лицензирана на 6 езика. Заглавието е „The Raging 2020s” на американския специалист по икономически иновации Алек Рос, а темата – голямото разместване на пластовете в политиката и икономиката, предстоящо през следващите 20 години. Освен задълбочен анализ, във всяка глава авторът предлага и подробни лични интервюта с някои от най-важните фигури в икономиката и политиката на днешния свят: Бил Гейтс, Хилари Клинтън, Фарид Закарея, Матео Ренци и други.

От дните на Индустриалната революция насам хората избират правителствата, правителствата контролират големите компании, а големите компании имат за цел да предлагат все по-нови стоки и услуги, които да подобряват живота на хората. Авторът Алек Рос обаче посочва, че през последните години този баланс е силно нарушен. Първо, световният пазар се консолидира във все по-малко на брой, но огромни и могъщи корпорации. Респективно нарастват и техните амбиции и корпорациите все повече „се държат” като национални правителства – инвестират в защита, в международни договори, в събиране на данни и използването им за бизнес преговори и особени цели – като например глобално влияние. Същинските правителства от своя страна страдат от тежки бюрократични системи и вътрешнопартийни борби, така че способността им да реагират адекватно на сериозни проблеми като образование, здравеопазване, демографска криза и климатични промени намаляват до степен, че хората започват да се обръщат за решаването на тези пробреми към големите бизнес корпорации. По този начин стават още по-зависими от тях.

 Алек Рос успешно и убедително очертава в книгата си основните щрихи на тази нова световна картина, на този нов световен ред и дава задълбочени съвети за това как ние като граждани можем отново да си върнем контрола върху правителствата си и така да противодействаме на колосалната власт, постепенно съсредоточаваща се в ръцете на глобализирания бизнес.

Алек Рос е световно признат експерт по икономически иновации. Преподавател е в три от най-престижните унитерситети в света: Кингс Колидж в Лондон, в университета Джонс Хопкинс и Колумбийския университет по международни отношения и връзки с обществеността. По време на администрацията на Обама е главен съветник на държавния секретар и като цяло се занимава с външна политика.

 

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown Regal literary  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo