Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary Madeleine Milburn Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

What You Don’t Know

Бивш изпълнителен директор в световна технологична компания, американката Къртни Абъркромби в книгата си „What You Don’t Know” повдига завесата пред съвременния феномен „изкуствен интелект” – AI. Завладяващо и убедително авторката разкрива начините, по които AI присъства в живота ни и му влияе: AI взема решения относно всичките ни избори, например дали да запазим работата си, относно цялото ни свободно време и относно бъдещето на децата ни. Авторката твърди, че най-важно за съвременния човек е да бъде информиран за силата на AI да се намесва в живота ни и от тази информация да извлече начините да се противопостави ефективно на тази намеса.

В действителност AI системите са навсякъде около нас и засягат мащабни аспекти от нашия живот: работата, кредитите, децата, здравето, връзките и базисните човешки свободи. Без неразбираеми научни термини, авторката се заема да отговори на редица ключови въпроси. Как работи AI? Може ли AI за промени работата ми, да ме измести от работното ми място или да попречи на това да бъда нает на работа? Възможно ли е акаунтите ми или домашната ми интернет мрежа да бъдат хакнати чрез AI-базирания ми смарт телевизор, кафемашина или прахосмукачка робот? Откъде AI има толкова информация за мен и как може да се използва тя? Възможно ли е AI да ограничи основните ми права и свободи? Какво мога да направя, за да защитя себе си и децата си от ефекта на AI? Какво трябва да изискваме от властите и от ръководствата на глобалните технологични компании относно приложението на AI?

Всяка глава в книгата започва с кратък тест, който проверява степента на знания на читателя относно AI. След това авторката дава множество съвети за това как човек може да се предпази от масираното въздействие на изкуствения интелект.

Време е да разберем какво точно представлява той като явление и как можем да взаимодействаме с него, защото, както твърди авторката: „Онова, което не знаете за AI, може да ви убие”.

Къртни Абъркромби е технологичен и компютърен експерт, специалист в областта на етичното прилагане на AI, носителка на много награди в областта. Започнала кариерата си в IBM, днес тя е лектор и ментор на много технологични компании относно проектите им по внедряване на отговорни и етично издържани AI практики.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown Regal literary  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo