A Town Called Solace

„A Town Called Solace“ е четвъртият роман на канадската авторка Мери Лоусън и е пример за една от онези  съвременни книги, които определяме като пълноценна и запомняща се белетристика: от една страна високо литературни, а от друга – силно комерсиални, при това написани виртуозно. „A Town Called Solace“ е вече лицензирана за седем езика и е включена в дългия списък с кандидатите за наградата „Букър“ за 2021 година. Отличен избор за любителите на задълбочени сюжети със семейни тайни и техните фатални последици, така и за читатели, търсещи силни текстове с мощно послание и автори, които не се боят да коментират теми като скръбта, загубата и дълбокото разочарование от непобедимия мрак в човешката душа.

Историята в романа се развива в малко градче в северна Канада и е разказана от три различни гледни точки. Първата е на седемгодишната Клара, която внезапно остава без обичната си по-голяма сестра Роуз. Гневна и бунтовно настроена, след скандал с родителите си шестнайсетгодишната Роуз напуска дома и изчезва безследно. Родителите полагат специални усилия да изолират Клара от реалните събития и детето остава само, объркано, тревожно и неразбрано. Единствената ѝ утеха е съседският котарак Мозес, за когото момиченцето се грижи, докато стопанката му – възрастната госпожа Орчард – се върне от болницата, където е постъпила доста отдавна.

Вторият важен персонаж е Лиъм Кейн – млад мъж, наскоро разведен, наскоро останал без работа, който се нанася в празната къща на госпожа Орчард. Той явно също крие нещо, защото часове след пристигането му в града той бива посетен от полицията, която го обвинява в престъпление.

В болницата, на прага на смъртта, Елизабет Орчард също си припомня миналото: някога тя е извършила престъпление с тежки последствия за две семейства, които жената отчаяно желае да поправи.

„A Town Called Solace“ разказва за тези трима герои, събрани от съдбата и от миналите им грешки. Сблъсъкът им разкрива както мъката и угризенията от миналото, така и скритата в тях дълбока обич, която дава шанс на надеждата и новия живот.

Мери Лоусън е канадка, авторка на още три романа, носители на множество литературни награди и приети възторжено както от критиката, така и от читателите. Днес тя живее в Англия.