Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary Madeleine Milburn Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

The Magician of Lhasa

„Магьосникът от Лхаса” на Дейвид Мичи е първият от поредицата „духовни трилъри”, както сам авторът ги нарича, макар в тях да има и много история, и наука – с главен герой Мат Лестър. В книгата текат два паралелни сюжета, които кулминират и стигат до допирна точка след средата на историята. Единият е свързан с младия тибетски монах Тензин Дорие, който предприема опасната мисия да пренесе през почти цялата територия на Хималаите два древни свещени тибетски ръкописа, за да ги спаси от комунистическата власт в Китай. 50 години по-късно ученият Мат Лестър, който се занимава с гранична, авангардна наука, свързана с био- и нанотехнологии, е помолен да закрие лабораторията си в Лондон и да стане част от голям проучвателен концерн за биотехнологии в Лос Анджелис, което за него е неприемливо.

Между тайните книги, които пренася Тензин, и секретните изследвания, които прави Мат, има директни и просветляващи връзки. И двамата имат много врагове, които се интересуват точно от тези връзки. До момента, в който и за двамата катастрофата изглежда неизбежна и техните истории не се сливат в едно зрелищно спасение, което преобразува представите ни за света, в който живеем.

Дейвид Мичи е известен у нас с научно-популярната си книга „Котката на Далай Лама”, която също е част от голяма поредица.

 

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown Regal literary  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo