Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary Madeleine Milburn Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Harold and Maude

Този месец ви предлагаме нещо добре забравено, но силно и стойностно за почитателите на модерната класика. По повод 50-годишнината от излизането на екран на култовия филм „Харолд и Мод” тази година се преиздава едноименният роман на Колин Хигинс, който е великолепно четиво с непреходно послание, в което се преплитат мрачен хумор, абсурдни ситуации и очарователна, жизнеутвърждаваща философия.

Деветнайсетгодишният Харод Чейсън е богат, разглезен и обсебен от смъртта. Той кара катафалка, редовен посетител е на погребения на напълно непознати хора и прави фиктивен опит за самоубийство, за да привлече вниманието на самовлюбената си майка. Седемдесет и девет годишната Мод Шарден от своя страна е влюбена в живота. Тя „освобождава“ фиданки от оковите на градските тротоари и ги пресажда в гората, рисува усмивки на статуите на светците в черквата и „взема назаем“ автомобили от собствениците им, за да им припомни преходността на съществуването – нещо днес го има, а утре вече не!

Харолд и Мод се запознават на едно погребение и помежду им се поражда непреодолима връзка, прераснала в бурен, чудноват романс, в края на който Харолд ще научи, че животът все пак заслужава да се живее.

„Харолд и Мод“ започва като дипломна работа на Колин Хигинс при завършването му на департамента по режисура в калифорнийския университет в Лос Анджелис, а след това през 1971 година се превръща в сценарий на едноименния филм. През 1995 година мрачната комедия е включена в Националния филмов регистър към библиотеката на Конгреса. Оригиналната романизирана версия на сценария излиза заедно с филма, но след това не е допечатвана повече от трийсет години. Днес любителите на модерната проза могат отново да му се насладят.

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown Regal literary  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo