Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Digital for Good

Масираната вълна на новите технологии от последните десет години набира все повече сила, нейното светкавично настъпление няма как да бъде спряно, особено с въвеждането на изкуствения интелект. Последните година и половина на световен локдаун обаче за пореден път доказаха, че технологиите са нож с две остриета – едновременно неоценима помощ и сериозна опасност. Фокусът на разговора за ролята на технологиите в живота ни неизбежно са децата – как могат те да се ползват от всички положителни страни на дигиталния свят и как да избягват капаните и рисковете му.

Книгата на световно признатия специалист по дигитално общуване и обучение Ричард Кулàта „Digital for Good“ избира една отрезвяващо реалистична и в крайна сметка оптимистична гледна точка към проблема. У нас като родители масовото използване на технологиите от децата предизвиква основно тревоги: да не би детето да се пристрасти към виртуалното общуване или компютърните игри, да не стане жертва на кибертормоз, да не залитне по измамната слава в социалните мрежи. В резултат от тази тревожност ние старателно внушаваме на децата какво не трябва да правят онлайн. Ричард Кулàта обаче ни съветва да променим гледната си точка и да помогнем на децата да научат какво трябва да правят онлайн и как да работят с огромните ресурси на дигиталния свят в своя полза и в полза на другите.

Децата, родени след 2005-2010 година не помнят свят без дигитални устройства и интернет, а и едва ли в близко бъдеще такъв свят би бил възможен. Вместо да отричаме това и да се съпротивляваме срещу дигиталния живот на децата, добре е ние самите да го опознаем и да се постараем да ги научим, че – ако се използва правилно – той представлява могъщ инструмент за учене и обучение, че технологиите са в състояние да решат някои от най-тежките проблеми на човечеството и да ни сближават, вместо да ни разделят.

С тази цел в книгата си Ричард Кулàта поставя технологиите и Мрежата в позитивна мисловна рамка от пет стъпки, която децата е добре да усвоят: онлайн трябва да сме балансирани (да знаем кога и по колко време на ползваме различните технологии), информирани (да отличаваме истинната от фалшивата информация), отворени (да се отнасяме към другите онлайн с доброта и уважение), ангажирани (да използваме технологиите, за да сплотяваме семейството и да създаваме връзки с другите) и нащрек (неизменно да създаваме безопасна онлайн среда за нас и другите).

„Digital for Good“ е ясна, достъпна, оптимистична и окуражаваща книга. Отличен избор за всеки родител, който иска най-доброто да своето „дигитално“ дете и иска да гарантира бъдещото му добруване и успех в модерния свят.

Ричард Кулàта е изпълнителен директор на Международното общество за технологиите в обучението. Преди това е бил ръководител на отдела за технологиите в обучението към Департамента по образованието в САЩ, назначен лично от президента Барак Обама.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo