Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

Alan Turing: The Enigma

„The Enigma” на британския математик Андрю Ходжис е основополагащата биография на Алън Тюринг – геният, разбил нацистките военни комуникационни кодове и баща на модерните компютърни науки. За първи път книгата е публикувана през 1983 година, като след това е преиздавана многократно и лицензирана на шест езика. По нея е заснет и широко популярният филм „The Imitation Game” с Бенедикт Къмбърбач в главната роля. Несъмнено Андрю Ходжис е съумял да създаде нов вид биография: поразителна комбинация от математика, компютри, военна история, философия, социология и етика, преплетени в единен драматичен наратив.

Алън Тюринг е гениален математик, преподавател в Кеймбридж, който съумява да пробие военните шифри на нацистка Германия, след като разузнаването на съюзниците се сдобива с екземпляр от немската кодираща машина „Енигма”. Постижението на Тюринг и екипа му несъмнено е сред факторите, предрешили изхода на Втората световна война. Визионерството на учения обаче се простира далеч отвъд военновременните задачи. Още преди войната той формулира концепцията си за „универсалната машина”, а през 1945 година превръща първоначалните си хипотези в първия в света реален алгоритъм за създаване на компютър, като идеите му предвиждат в бъдеще създаване на истински изкуствен интелект. Вместо това през 1952 година поради сексуалната си ориентация Тюринг е обявен за престъпник и подложен на продължително и унизително лечение. През 1954 година, на 41-годишна възраст, завършва живота си със самоубийство, лишавайки Англия и света от един от най-проницателните гениални математически умове.

Андрю Ходжис е преподавател по математика в Уодъм Колидж в Оксфорд, автор е на безброй тясно академични и научно-популярни текстове по теоретична и приложна математика.

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo