Writershouse InkWell Darley Anderson Penguin Group Knopfdoubleday Orionbooks Hachette Aitkenalexander  Brower Literary GREAYHOUND LITERARY Fsg Henryholt Hayhouse Bastei Luebbe Verlag

God, Human, Animal, Machine

Младата американка Меган О’Гиблин смело и задълбочено се заема с въпроса за това какво представлява автентично човешкото в епохата на изкуствения интелект: а това е един от фундаменталните въпроси на нашето време. Нейната втора книга „God, Human, Animal, Machine” е проницателен анализ на ускореното развитие на технологиите, на въздействието им върху разбирането за собствената ни идентичност и на определени аспекти от философията на трансхуманизма, които на пръв поглед напомнят християнските коцнепции за възкресението и безсмъртието.

През по-голямата част от човешката история светът е представлявал магическо място, управлявано от сили отвъд нашето разбиране и контрол. Развитието на науката и векът на Просвещението превръщат материализма във водеща мисловна парадигма и поставят въпроса за природата на човешкото съзнание и за съществувавнето на човешката душа. Днес неизмеримият скок на технологиите и бързото развитие на изкуствения интелект също отиват отвъд нашето разбиране и контрол. Дигиталното се превръща в неделима част от живота. Така че – твърди авторката Меган О’Гиблин – фундаменталните аспекти на съществуването: нашата човешка идентичност, измеренията на познанието, природата и смисъла на живота – се нуждаят от спешно преосмисляне. Книгата има безспорен принос в тази посока.

Меган О’Гиблин е журналистка и есеистка, чиито кратки текстове се носители на много американски награди за документалистика. Авторка е за „The Guardian”, “New York Times”, “The New Yorker”, “Wired” и други. Повече за нея и работат й можете да научите ТУК.

 

Eksmo Hoddereducation Harvardbusiness Sandra Bruna Agencia Literaria Mileskelly Littlebrown WESTEND VERLAG  North Atlantic Books Macmillan Children's Arena-verlag Tarynfagernessagency Lorella Hardman & Swainson Literary Agency AVA Agentur Eksmo