Light Perpetual

“Light Perpetual” е изключително интересен, амбициозен и оригинален високолитературен роман от англичанина Франсис Спъфорд. Издаден през февруари 2021, той вече е лицензиран на пет езика. Романът предизвика огромния интерес на критиката, която го вижда като едно от fiction събитията на книжния пазар за 2021 година и единодушно сравнява перото на автора с това на Кейт Аткинсън и Пол Остър.

По обяд в един съботен ноемврийски ден през 1944 година немска летяща бомба пада върху дома на семейство Улуърт в югоизточен Лондон, взривява се и мигновено убива всички обитатели на къщата, сред които и пет деца – Алек, Бен, Върн и близнаците Джо и Валъри. След този неизмеримо кратък, но съдбоносен и някак финален миг „Light Perpetual” всъщност започва. Романът проследява възможните животи на петте деца, ако те бяха имали възможността да ги изживеят. Наред с децата, главен герой в романа е и времето – изпълненото с не по-малко съдбоносни събития време, което наричаме 20-ти век. В пет последователни части романът ни показва поред живота на всеки от петимата през 1949, 1965, 1979, 1994 и 2009 година – по един ден от живота на всеки герой през всяка година. Романът обхваща пет дни в течение на пет десетилетия, в които виждаме паралелното развитие на индивидуалните животи – работата им, любовните връзки, амбициите и провалите, разказани на фона на вълнуващи исторически събития и сред декора на един от най-големите и вечно променящи се градове на Европа – Лондон.

Франсис Спъфорд е преподавател и писател, чиито интереси постепенно се изместват от non-fiction към fiction. „Light Perpetual” е вторият му роман. Първият – „The Golden Hill” – е лицензиран на 12 езика и е носител много литературни награди.